Αποβολές

Η εμπειρία της αποβολής είναι από τις δυσκολότερες για ένα ζευγάρι που θέλει να αποκτήσει παιδί, πόσο μάλλον όταν οι αποβολές είναι επαναλαμβανόμενες. Αποβολή είναι η απώλεια μιας εγκυμοσύνης πριν το έμβρυο αναπτυχθεί αρκετά για να είναι βιώσιμο, δηλαδή πριν την 23η εβδομάδα. Καθ’ έξιν ή επανειλημμένες αυτόματες αποβολές αποκαλούνται οι επαναλαμβανόμενες συνεχείς αποβολές, τριών ή περισσοτέρων κλινικά αναγνωρισμένων κυήσεων (δηλαδή κυήσεων αναγνωρίσιμων στον υπέρηχο). Η συχνότητά τους είναι 1%-3,5% στο σύνολο των ζευγαριών.

Οι καθ’ έξιν αποβολές ταξινομούνται σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς. Ο όρος πρωτοπαθείς αποβολές αναφέρεται σε γυναίκες που έχουν τρεις ή περισσότερες συνεχόμενες αυτόματες αποβολές, με τον ίδιο σύντροφο και καμία κύηση μετά την 20η εβδομάδα. Περίπου το 80% των ζευγαριών με καθ’ έξιν αποβολές ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Ο όρος δευτεροπαθείς αποβολές αναφέρεται σε γυναίκες που είχαν τρεις αυτόματες αποβολές, με τον ίδιο σύντροφο, μετά τη γέννηση ενός παιδιού ή μετά από έναν ενδομήτριο θάνατο. Αφορά περίπου το 20% των ζευγαριών με ιστορικό καθ’ έξιν αποβολών.

Οι πιθανότητες του ζευγαριού με τρεις αποβολές να έχει μία επόμενη επιτυχή εγκυμοσύνη είναι περίπου 70%. Αυτό σημαίνει ότι, παρ’ όλες τις ατυχίες, τα 7 στα 10 ζευγάρια θα έχουν ευτυχή συνέχεια. Γεγονός, βέβαια, παραμένει ότι στα ζευγάρια που αποβάλλουν με συχνότητα μεγαλύτερη από εκείνη του γενικού πληθυσμού κρύβεται κάποιο ιατρικό αίτιο, επομένως, τα ζευγάρια αυτά χρήζουν διερεύνησης.

Πολλοί θεωρούν πως ο έλεγχος και η θεραπευτική αντιμετώπιση πρέπει να ξεκινήσουν μετά τη δεύτερη συνεχόμενη αποβολή, ιδίως εάν συνυπάρχουν και επιβαρυντικοί παράγοντες όπως ο παράγων της ηλικίας (γυναίκες άνω των 35) ή ιστορικό υπογονιμότητας.

Τα αίτια των καθ’ έξιν αποβολών είναι γενετικά, ανατομικά, λοιμώδη, ορμονικά, ανοσολογικά.