ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ – MD, MSC, MMSC

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών- PCOS

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η συχνότερη ενδοκρινοπάθεια που διαγιγνώσκεται στο 10% περίπου των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Η διάγνωσή του τίθεται όταν συνυπάρχουν τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω τρία κριτήρια:

αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων στο αίμα

διαταραχές περιόδου (ακανόνιστες περίοδοι)

πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών στο υπερηχογράφημα

Οι εκδηλώσεις του συνδρόμου μπορούν να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα αλλά και στην ίδια γυναίκα από τη γέννηση έως και μετά την εμμηνόπαυση. Σε νεαρή ηλικία περιλαμβάνουν την αυξημένη τριχοφυΐα, λιπαρότητα δέρματος , αραίωση των τριχών της κεφαλής, ακμή, αργότερα υπογονιμότητα και προς την κλιμακτήριο, υπέρταση, μεταβολικό σύνδρομο, μητρορραγίες και αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. 

Πώς συνδέεται το PCOS με την υπογονιμότητα; 

Η πλειονότητα των γυναικών με το σύνδρομο εξαιτίας της υπερανδρογοναιμίας και των άλλων διαταραχών στη λειτουργία των ωοθηκών αδυνατούν να έχουν τακτική ωοθυλακιορρηξία με αποτέλεσμα να μειώνονται σοβαρά σε πολλές περιπτώσεις, οι πιθανότητες για φυσική σύλληψη. Το γεγονός αυτό αντανακλά στις ακανόνιστες περιόδους. Βέβαια, ακόμη και σε κύκλους που μοιάζουν φυσιολογικοί σε διάρκεια στις γυναίκες με PCOS, έχει βρεθεί ότι μπορεί να μην συμβαίνει πάντα η ωοθυλακιορρηξία.

Έτσι, οι  γυναίκες με το σύνδρομο αυτό μπορεί να προσπαθούν για την επίτευξη εγκυμοσύνης ακόμη και για πολλά χρόνια χωρίς επιτυχία. Το PCOS δε θεραπεύεται αλλά αντιμετωπίζεται κάθε φορά διαφορετικά, ανάλογα με το επιθυμητό στόχο.

Στην κλινική  IOLIFE-IASO  μπορούμε να διαγνώσουμε το PCOS αν επιδείξετε κάποιο από τα κύρια συμπτώματα. Δεν υπάρχει τρόπος να αντιστραφεί η δημιουργία αυτών των κύστεων, αλλά αν διαγνωσθείτε με PCOS, είναι σημαντικό να λάβετε θεραπεία για να ελέγξετε τα συμπτώματά σας- συγκεκριμένα αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά και σας ανησυχούν, ή η υπογονιμότητα έχει αρχίσει να γίνεται θέμα.

Παρόλο που το σύνδρομο ταλαιπωρεί ένα μεγάλο αριθμό γυναικών και καθιστά την εγκυμοσύνη μια δύσκολη υπόθεση, το θετικό αντίβαρο είναι πως οι γυναίκες με PCOS έχουν αρκετά ωάρια για να πετύχουν εγκυμοσύνη με τη μία ή την άλλη θεραπεία που θα συστηθεί.

Αυτό που πρέπει να έχουν κατά νου είναι να διατηρούν έναν τρόπο ζωής με υγιεινή διατροφή, διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους και άσκηση.

 Έτσι, θα καταφέρουν ευκολότερα εγκυμοσύνη και θα αποφύγουν τους κινδύνους που είναι συνυφασμένοι με σύνδρομα, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης.