ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ – MD, MSC, MMSC

Αναζωογόνηση Ωοθηκών PRP

Γυρίζουμε πίσω το ρολόι της υπογονιμότητας σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση.

Η διαδικασία της ωοθηκικής αναζωογόνησης με PRP δίνει τη δυνατότητα σε κάθε γυναίκα να καταφέρει να αποκτήσει παιδί με το δικό της γενετικό υλικό ακολουθώντας μια μέθοδο που είναι λιγότερο παρεμβατική και περισσότερο ασφαλής από κάθε άλλη.

Η χρήση του PRP για την αναζωογόνηση της ωοθηκικής λειτουργίας πραγματοποιείται πλέον καθημερινά από τον Dr. Garavela Athanasio στο Institute ofLife – ΙΑΣΩ Μαιευτική Γυναικολογική κλινική με επιτυχία πάνω από 70%.

Μία διαδικασία που στοχεύει στη δημιουργία νέων και καλύτερης ποιότητας ωαρίων στις ωοθήκες των γυναικών οι οποίες αδυνατούν να αποκτήσουν παιδί λόγω της πρόωρης εμμηνόπαυσης, της προχωρημένης ηλικίας, του χαμηλού αποθέματος ή της κακής ποιότητας ωαρίων στις ωοθήκες, η αυτόλογη θεραπεία (PRP) ωοθηκών αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες και πολλά υποσχόμενες θεραπείες γονιμότητας.

Το PRP – πλάσμα εμπλουτισμένο με αιμοπετάλια, αποτελεί ένα δείγμα αυτόλογου αίματος με συγκέντρωση αιμοπεταλίων μέσω της φυγοκέντρησης, που χαρακτηρίζεται από υψηλή συγκέντρωση αυξητικών παραγόντων. Η δυνατότητά του να διεγείρει την αναγέννηση των ιστών το καθιστά θεμέλιο εφαρμογής μεθόδων στον τομέα της ιατρικής, καθώς και στη γυναικεία υπογονιμότητα.

Αρκετές γυναίκες τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να κυοφορήσουν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Με την έγχυση του PRP στις ωοθήκες, προκαλείται η αναγέννηση του ωοθηκικού ιστού με αποτέλεσμα την ωορρηξία σε:

  • εμμηνοπαυσιακές ή προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών.
  • γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών με φτωχό απόθεμα ωαρίων και χαμηλά επίπεδα antimullerian ορμόνης
  • γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών με φτωχό απόθεμα ωαρίων και χαμηλά επίπεδα antimullerian ορμόνης
  • γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια
  • γυναίκες με ιστορικό αποτυχημένων προσπαθειών σύλληψης (είτε με φυσικό τρόπο είτε με κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής) εξαιτίας του αριθμού ή της ποιότητας των ωαρίων τους
  • γυναίκες με ιστορικό ανεξήγητης υπογονιμότητας.

Επιστημονική βάση της επιτυχούς κλινικής εφαρμογής της αναζωογόνησης των ωοθηκών αποτελεί η έγχυση ουσιών του ιδίου αίματος της ασθενούς, που καλούνται αυξητικοί παράγοντες, και τις οποίες το ανθρώπινο σώμα παράγει για θεραπεία τραυματισμών.

Μεταξύ των άλλων βιολογικών και ανοσολογικών σημαντικών λειτουργιών, οι αυξητικοί παράγοντες προκαλούν την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων, συνδετικών και νευρικών ιστών με την ενεργοποίηση βλαστοκυττάρων που φυσιολογικά βρίσκονται σε όλα τα μέρη του ανθρώπινου σώματος.

Τα βλοστοκύτταρα με τη σωστή βιολογική διέγερση μπορούν να μετασχηματιστούν σε οποιοδήποτε τύπο κυττάρου του ανθρωπίνου σώματος, συμπεριλαμβανομένων και των ωοθηκών. Η ευεργετική επίδραση των αυξητικών παραγόντων απαιτεί ένα χρονικό διάστημα μεταξύ 2-6 μηνών προκειμένου να παρατηρηθεί.

Η τεχνική με την οποία εγχύουμε τα κύτταρα στις ωοθήκες αποτελεί μία μη χειρουργική, μέσω κολπικού υπερηχογραφήματος καθοδηγούμενη διαδικασία, υπό μέθη (ελαφρά αναισθησία).

Δεδομένου ότι πρόκειται για το ίδιο αίμα της ασθενούς δεν υπάρχει καμία αντένδειξη ή επικινδυνότητα για μετάδοση μολυσματικής ασθένειας όπως η ηπατίτιδα και το Aids.

Η ασθενής προσέρχεται στην κλινική πρωινές ώρες και υποβάλλεται στη θεραπεία. Ακολούθως λαμβάνει από τον ιατρό τις σχετικές οδηγίες και αναχωρεί για το σπίτι της νωρίς το μεσημέρι.

Ποια είναι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα;

Τα τελευταία 4 χρόνια πραγματοποιήσαμε 2,000.00 θεραπείες αναζωογόνησης ωοθηκών PRP με συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης άνω του 72%.

Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήσαμε πάνω από 400 PRP με λαπαροσκόπηση και με συνολικό ποσοστό απόκρισης άνω του 72%.

Συνολικά με τη θεραπεία με PRP το ποσοστό ανταπόκρισης είναι πάνω από 72% με πάνω από 90% των ασθενών να έχουν σημαντική βελτίωση της λειτουργίας των ωοθηκών. Έχουμε επιτύχει το 40% του ποσοστού εγκυμοσύνης στην ομάδα των ασθενών που ανταποκρίνονται.

Η χρήση του PRP για την αναζωογόνηση της ωοθηκικής λειτουργίας 

πραγματοποιείται πλέον καθημερινά στη μονάδα μας με επιτυχία και λαμβάνουμε ενθαρρυντικά λόγια και μηνύματα από τις ασθενείς μας, καθώς η πλειονότητά τους είναι από το εξωτερικό, ειδικότερα από Αγγλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και πολλές ακόμη Ευρωπαϊκές χώρες.

Σε αρκετές περιπτώσεις με ακυρώσεις κύκλων Εξωσωματικής γονιμοποίησης, λόγω μη παραγωγής ωαρίων, μετά το PRP επιστρέφουν για να μας ευχαριστήσουν που κατάφεραν φυσιολογική κύηση σε ηλικία άνω των 40 ετών.