ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ – MD, MSC, MMSC

Γονιμότητα για πάντα, όποτε θέλουμε και όχι γιατί πρέπει

Μία από τις σημαντικότερες προόδους στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αποτελεί σήμερα η κρυοσυντήρηση των ωαρίων. Αυτή η τεχνική της ταχείας κατάψυξης επιτρέπει πλέον στα ευαίσθητα ωάρια να παγώσουν αρκετά γρήγορα ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή τους.

Με την μέθοδο της κρυοσυντήρησης  των ωαρίων ανοίγονται νέες προοπτικές για την διατήρηση της γονιμότητάς των γυναικών. Πολλές γυναίκες καθυστερούν την διαδικασία της εγκυμοσύνης για κοινωνικούς λόγους, μειώνοντας κατά πολύ τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης, λόγω σταδιακής μείωσης των ¨καλής ποιότητας¨ ωαρίων. 

 Η υαλοποίηση προσφέρει στις γυναίκες αυτές την δυνατότητα να κρυοσυντηρήσουν τα ωάριά τους όταν ακόμη βρίσκονται σε νεαρή ηλικία και να τα χρησιμοποιήσουν μετέπειτα. 

Συνίσταται  στις γυναίκες να καταψύξουν τα ωάριά τους στην ηλικία των 20 ή μέχρι την ηλικία των 35. Δεν υπάρχει, ωστόσο, όριο ηλικίας- όλα εξαρτώνται από το σώμα της γυναίκας και από το αν τα ωάρια μπορούν ακόμα να ανακτηθούν από τις ωοθήκες της.

Τα ωάρια είναι τα μεγαλύτερα κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα, που τα κάνει υπερευαίσθητα στην καταστροφή από την δημιουργία παγωμένων κρυστάλλων κατά την ψύξη. Αυτό  το πλήγμα μπορεί να ελαχιστοποιηθεί από τη χρήση της μεθόδου vitrification για την ψύξη των ωαρίων.

Τι είναι η  μέθοδος vitrification ;

Η  vitrification είναι μια αστραπιαία μέθοδος που εμποδίζει τον σχηματισμό παγωμένων κρυστάλλων, που μπορούν να καταστρέψουν το ωάριο, το σπέρμα, το έμβρυο ή τον ωοθηκικό ιστό σε σχέση με άλλες συμβατικές τεχνικές κατάψυξης. 

Με τη μέθοδο vitrification αφυδατώνεται το κύτταρο πριν την κατάψυξη του ωαρίου χρησιμοποιώντας προστατευτικά για να αφαιρεθεί όσο περισσότερο νερό γίνεται εμποδίζοντας έτσι τους επιζήμιους παγωμένους κρυστάλλους να σχηματισθούν.  

Ποσοστά επιβίωσης των κατεψυγμένων ωαρίων

Η μέθοδος vitrification έχει αποδειχθεί ότι έχει 99% ποσοστά επιβίωσης. Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους κατάψυξης, που έχουν περίπου 55% επιτυχία επιβίωσης του ωαρίου. 

Αυτή η πρόοδος στην διατήρηση της γονιμότητας,  επιτρέπει στις γυναίκες που αναζητούν την διατήρηση του αναπαραγωγικού ιστού, να αποθηκεύσουν τα υγιή ωάρια πριν τις ιατρικές θεραπείες,  που ίσως επηρεάσουν την γονιμότητά τους. 

Ποιες γυναίκες μπορούν να κάνουν κατάψυξη ωαρίων?

Ιδανικές υποψήφιες αποτελούν:

  • Υγιείς γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν την γονιμότητά τους.
  • Γυναίκες που επιθυμούν να δωρίσουν ωάρια.
  • Γυναίκες που θα υποβληθούν σε οποιαδήποτε διαδικασία (ή εγχείρηση) που μπορεί να βλάψει μερικά ωάρια (όπως κατά την αφαίρεση κάποιας κύστης από τις ωοθήκες ή ακόμα και κάποιο ίνωμα).
  • Ασθενείς με καρκίνο που πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία με ακτινοβολία  ή χημειοθεραπεία.

Όσο μεγαλώνουν οι γυναίκες, ίσως νιώθουν την πίεση να ξεκινήσουν μια οικογένεια για να αποφύγουν το ρίσκο να μπουν στη διαδικασία να προσπαθήσουν να συλλάβουν. Με την κατάψυξη ωαρίων, οι γυναίκες μπορούν να αφιερωθούν σε άλλους τομείς της ζωής τους χωρίς να θυσιάσουν την πιθανότητα να αποκτήσουν οικογένεια.