ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ – MD, MSC, MMSC

Γυναικεία γονιμότητα: Πώς θα την ενισχύσετε;

Δεν υπάρχουν πολλές έρευνες για την επίδραση των μικροθρεπτικών συστατικών στις πιθανότητες σύλληψης, αλλά μερικές ελπιδοφόρες μελέτες έχουν εντοπίσει το ρόλο τους στην εμμηνόρροια και την ωορρηξία, στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, στην παραγωγή ενέργειας, στην ανοσοποιητική λειτουργία και στην ωρίμανση των ωαρίων.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ δημοσίευσαν το 2017 μια ανασκόπηση για τον αντίκτυπο της διατροφής στη γονιμότητα και βρήκαν ότι το φολικό οξύ, η βιταμίνη Β12 και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συνδέονται με θετικά αποτελέσματα. Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι η βιταμίνη D, η ακετυλο L-καρνιτίνη και το συνένζυμο Q10 μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

1. Φολικό οξύ

Η λήψη συμπληρώματος φολικού οξέος ή πολυβιταμινών που περιέχουν φολικό οξύ, έχει συσχετιστεί με καλύτερη ποιότητα εμβρύου, βελτιωμένες πιθανότητες εγκυμοσύνης και μειωμένο κίνδυνο υπογονιμότητας.

Το φολικό οξύ πριν από τη σύλληψη έχει συσχετιστεί επίσης με βελτιωμένη επιτυχία σε θεραπείες γονιμότητας και μειωμένο κίνδυνο ανωμαλιών νευρικού σωλήνα στο μωρό. Για τις γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες ή που μπορεί να μείνουν έγκυες η σύσταση είναι 400 έως 800 μικρογραμμάρια (mcg) φολικού οξέος την ημέρα ξεκινώντας τουλάχιστον ένα μήνα πριν.

2. Βιταμίνη Β12

Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 με τη γυναικεία υπογονιμότητα. Μία από τις οκτώ βιταμίνες Β, η Β12 βοηθά τον εγκέφαλό σας και το νευρικό σύστημα να λειτουργεί. Οι γιατροί αναφέρουν  επιτυχημένες εγκυμοσύνες σε υπογόνιμες γυναίκες μετά από από χορήγηση Β12.

Σημειώστε πως ένα αντιδιαβητικό φάρμακο, η μετφορμίνη, προκαλεί ανεπάρκεια Β12 και άρα σ’ αυτή την περίπτωση χρειάζεστε μεγαλύτερες ποσότητες. Επίσης, η βιταμίνη αυτή είναι πολύ πιθανό να σας λείπει εάν ακολουθείτε αυστηρή χορτοφαγία.

3. Βιταμίνη D

Βελτιώνει τη διέγερση των ωοθηκών και την ποιότητα του σπέρματος. Ωστόσο, αν δεν υπάρχει ανεπάρκεια βιταμίνης D, η επιπλέον ποσότητα δεν φαίνεται ότι βοηθάει. Μια ανάλυση του 2019 βρήκε ότι οι γυναίκες που είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης [25(OH)D < 20 ng/mL ή 50 nmol/L] είχαν λιγότερες πιθανότητες ωορρηξίας και 40% χαμηλότερες πιθανότητες να γεννηθεί το μωρό τους ζωντανό από τις γυναίκες που είχαν επάρκεια βιταμίνης D.

4. Ακετυλο L-καρνιτίνη

Η ακετυλο-L-καρνιτίνη (ALC) είναι μια μορφή του αμινοξέος L-καρνιτίνη (LC), το οποίο υπάρχει εκ φύσεως στο σώμα και βοηθά στη μετατροπή του λίπους σε ενέργεια. Και τα δύο έχουν σημαντικές ρυθμιστικές ιδιότητες της οξειδωτικής και μεταβολικής κατάστασης του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Η ALC έχει πιο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τα συμπληρώματα της ακετυλο-L-καρνιτίνης βελτιώνουν τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, της ενδομητρίωσης και της αμηνόρροιας. Επίσης, τόσο η ALC όσο και η LC μπορούν να ενισχύσουν την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων στους άνδρες.

5. Συνένζυμο Q10

Το συνένζυμο Q10 (CoQ10) βοηθά στην παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα. Πρόσφατες μελέτες σχετικά με την ικανότητα αυτού του ενζύμου να θεραπεύει τη υπογονιμότητα ήταν πολύ θετικές. Μια μελέτη που περιέλαβε 169 γυναίκες διαπίστωσε ότι το CoQ10 μπορεί να βελτιώσει την απόκριση των ωοθηκών σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Το ποσοστό εγκυμοσύνης ήταν 35% στις γυναίκες που λάμβαναν CoQ10 και 25% σε όσες δεν το λάμβαναν.

6. Ωμέγα-3 λιπαρά

Τα λιπαρά οξέα DHA βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο σπέρμα και σχετίζονται με με βελτιωμένη μορφολογία και κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Τα ωμέγα-3 λιπαρά μπορεί να είναι χρήσιμα και για τη γυναικεία γονιμότητα. Μελέτη σε θηλυκά ποντίκια βρήκε ότι η δια βίου κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών παρατείνει την αναπαραγωγική λειτουργία τους [7].

Επίσης, η βραχυπρόθεσμη θεραπεία των ωμέγα-3 λιπαρών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων. Η έρευνα γύρω από το θέμα αυτό δεν είναι επαρκής, ωστόσο οι ειδικοί προτείνουν να τρώτε ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3.