ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ – MD, MSC, MMSC

Γυναικείες ορμόνες: Προετοιμασία – Ωορρηξία – Εγκυμοσύνη

Η επίτευξη της εγκυμοσύνης η αλήθεια είναι οτι δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα για ορισμένες γυναίκες. Μπορεί να χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για να επιτευχθεί.

Οι περισσότερες γυναίκες αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι η βασικότερη  αιτία στο να μην πραγματοποιηθεί εύκολα μια εγκυμοσύνη  μπορεί να είναι οι ορμονικές διαταραχές.

Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται από κάποια ειδικά όργανα, τούς αδένες, που έχουν την ιδιότητα να ρυθμίζουν τη λειτουργία άλλων οργάνων μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Ορισμένες ορμόνες έχουν την ιδιότητα να ρυθμίζουν την περίοδο και την γονιμότητα στη γυναίκα.

Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος βασίζεται καθαρά στη λειτουργία μιας σειράς ορμονών: FSH, Οιστρογόνα, LH και Προγεστερόνη.

Ας δούμε λοιπόν πώς λειτουργεί η καθεμία από αυτές :

Στην αρχή του κάθε κύκλου, η FSH δίνει σήμα στις ωοθήκες να ξεκινήσουν την ανάπτυξη των ωοθυλακίων. Το κάθε ωοθυλάκιο έχει μέσα του ένα ωάριο.

Το κάθε ωοθυλάκιο χωριστά  παράγει οιστρογόνα, με σκοπό να προετοιμάσουν τη μήτρα για πιθανή εγκυμοσύνη.

Τα ανεβασμένα οιστρογόνα προκαλούν απότομη αύξηση της LH, η οποία με τη σειρά της προκαλεί τη ρήξη του ωοθυλακίου (ωορρηξία), με συνέπεια να ελευθερώνεται το ωάριο σκοπεύοντας στη γονιμοποίηση.

Το ωοθυλάκιο απελευθερώνει την τελική ορμόνη, την λεγόμενη προγεστερόνη, η οποία ουσιαστικά “χτίζει” το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας, για να φιλοξενήσει και να προστατεύσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Σε περίπτωση που το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης πέφτουν. Χωρίς την προγεστερόνη, το τοίχωμα της μήτρας καταστρέφεται, έρχεται η περίοδος κι έτσι ο κύκλος ξεκινάει από την αρχή.

Αν το ωάριο γονιμοποιηθεί, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης παραμένουν ψηλά, με σκοπό να υποστηρίξουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο και έτσι να ξεκινήσει το όμορφο ταξίδι στη ζωή της γυναίκας.