ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ – MD, MSC, MMSC

Δεύτερο παιδί: Πώς θα καταλάβετε ότι είστε έτοιμοι

Θέλεις να μείνεις έγκυος ξανά; Πριν προχωρήσεις από τη… θεωρία στην πράξη καλό είναι να ακολουθήσεις τα σωστά βήματα για γρήγορη σύλληψη, καλή εγκυμοσύνη και ομαλή μετάβαση!

Η ιδέα για τον ερχομό ενός δεύτερου μωρού σας χτυπά την πόρτα; Υπάρχει αλήθεια η κατάλληλη διαφορά ηλικίας πρώτου με δεύτερου παιδιού; Εάν, με το πρώτο παιδάκι σας δεν ταλαιπωρηθήκατε πολύ δηλαδή, ήταν ένα ήσυχο μωρό και το μόνο που ήθελε ήταν γάλα, φροντίδα και ύπνο, τότε θέλετε όσο πιο σύντομα να κάνετε το δεύτερο. Εάν όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι τότε, το ξανασκέφτεστε. Η αλήθεια είναι, όπως και με το πρώτο, έτσι και με το δεύτερο, δεν είναι κανείς σίγουρος για τον αν υπάρχει η κατάλληλη στιγμή.

Η ανατροφή ενός παιδιού έχει τις όμορφες και τις δύσκολες στιγμές της, τις οποίες θυμόμαστε εξίσου με συγκίνηση. Μερικοί άνθρωποι γνωρίζουν αμέσως ότι θέλουν να έχουν μόνο ένα παιδί ενώ άλλοι μπορεί να σκέφτονται ότι θα ήταν όμορφο κάποια στιγμή να διευρύνουν την οικογένειά τους. Ορισμένοι γονείς γνωρίζουν αμέσως πότε είναι έτοιμοι να υποδεχθούν το δεύτερο παιδάκι ενώ άλλοι μπορεί να χρειάζονται λίγο χρόνο πριν πάρουν την απόφαση. Η μετάβαση από το πρώτο παιδί στο δεύτερο είναι μια αρκετά μεγάλη αλλαγή κι έτσι μπορείτε να καταλάβετε αν είστε έτοιμοι για αυτή.

Μήπως νιώθετε ότι κάτι λείπει;

Μπορεί να νιώθετε μεγάλη ευτυχία με το μωρό σας και την μικρή οικογένεια που έχετε δημιουργήσει. Ωστόσο, μπορεί να εξακολουθείτε να αισθάνεστε ότι κάτι λείπει από την ζωή σας ή ότι χρειάζεστε κάτι ακόμα για να συμπληρωθεί ιδανικά η ευτυχία σας. Ίσως να μην μπορείτε να προσδιορίσετε τι είναι αυτό που λείπει αλλά πιθανότατα να γνωρίζετε ότι έχει να κάνει με την οικογένειά σας. Αν ειδικά αρχίσετε να αναρωτιέστε πώς θα ήταν η καθημερινότητά σας με τον ερχομό του δεύτερου παιδιού, τότε μάλλον προετοιμάζετε το έδαφος για το επόμενο.

Μήπως θέλετε το μικρό σας να έχει παρέα;

Μερικές φορές μπορεί να σκέφτεστε ότι θέλετε το μικρό σας να έχει κάποιον με τον οποίο να μπορεί να παίξει αλλά και κάποιον με τον οποίο να μπορεί να μεγαλώσει. Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, μπορεί να έχει καλούς φίλους αλλά μπορεί να θέλετε να έχει έναν φίλο για πάντα, κάποιον που θα το αγαπά και πάντα θα το συντροφεύει. Αυτός ο κάποιος δεν είναι άλλος από τον αδερφό ή την αδερφή του, γεγονός που σηματοδοτεί ότι πιθανότατα είστε έτοιμοι για το δεύτερο παιδάκι.

Το θέλετε πολύ

Ορισμένες γυναίκες θέλουν έντονα να αποκτήσουν ένα ακόμη μωρό και αυτό μπορεί να αποτελέσει σημάδι όταν μάλλον είστε έτοιμοι για αυτό. Παρατηρήστε τις σκέψεις που κάνετε όταν βλέπετε ένα άλλο μωράκι ή μπορεί ακόμα και να θέλετε να βοηθήσετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα, κρατώντας το δικό τους μωρό. Αν δείτε ότι οι αντιδράσεις σας προς τα μωράκια τείνουν να γίνονται ολοένα και πιο θετικές, τότε είναι πολύ πιθανό να είστε έτοιμοι και για το δεύτερο.

Όταν το πρώτο παιδί μαθαίνει για τον ερχομό του νέου μέλους, νιώθει ενθουσιασμό αλλά και άγχος. Το πώς θα αντιδράσει εξαρτάται πάντα από την ηλικία του αλλά ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι ο δικός σου χειρισμός. Μην ξεχνάς ότι δεν είναι μικρό πράγμα το να ανατρέπεται όλη σου η ζωή. Το παιδί δεν έχει πλέον την πρωτοκαθεδρία και θα πρέπει να μάθει να μοιράζεται- θέλοντας και μη- την αγάπη των γονιών του, ίσως και το δωμάτιό του.

Εσείς θα βοηθήσετε στο χτίσιμο μίας υγιούς και καλής αδελφικής σχέσης πριν καν το μωρό αρχίσει να αντιλαμβάνεται την ύπαρξη του μεγαλύτερου αδελφού.