ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ – MD, MSC, MMSC

Εγκυμοσύνη και καλοκαίρι

Καθώς μπαίνουμε  σε ρυθμούς  καλοκαιριού πολλές εγκυμονούσες αναρωτιούνται, αν οι συνήθειες που είχαν παραμένουν ασφαλείς.

Για παράδειγμα επιτρέπεται το κολύμπι; Τι γίνεται με την ηλιοθεραπεία; Τα αντηλιακά είναι ασφαλή ; Τι πρέπει να προσέξουμε καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού;

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα, τα οποία όσο απλά και αν ακούγονται, χρήζουν της απαραίτητης προσοχής.

Ο γιατρός υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κ. Αθανάσιος Γκαραβέλας απαντά:

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ;

Μια από τις καλύτερες μορφές άσκησης είναι σαφώς το  κολύμπι στη θάλασσα με πλεονεκτήματα τόσο για την  έγκυο όσο και για  το παιδί.

Πολλές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει τη θετική επίδραση του νερού στα πρηξίματα των εγκύων, τη βελτίωση της αιμάτωσης της μήτρας καθώς  και τη μικρότερη επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας της μέλλουσας μαμάς κατά την άσκηση μέσα στο νερό.

Παράλληλα η ελαφριά άσκηση στο νερό φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση για το έμβρυο ωστόσο το έντονο

κολύμπι θα πρέπει να αποφεύγεται, αφού η παροχή οξυγόνου στο έμβρυο διαταράσσεται. Τι κολύμπι σε πολύ κρύα νερά θα πρέπει να αποφεύγεται γιατί ενδέχεται να προκαλέσει πρόωρες συσπάσεις της μήτρας.

ΘΑΛΑΣΣΑ Η ΠΙΣΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ;

Το θαλασσινό νερό είναι απόλυτα ασφαλές στην εγκυμοσύνη ενώ παράλληλα παρέχει επιπλέον ποσότητες ιωδίου, το οποίο συμβάλλει ευεργετικά στη νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου.

Η χρήση πισίνας, όταν η συντήρηση της γίνεται με σωστό τρόπο, δεν κρύβει κινδύνους για την κύηση.

Η  ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ ΕΝΩ ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΣ;

Η ηλιοθεραπεία   εκτός των ωρών  μέγιστης ακτινοβολίας δηλαδή στο διάστημα 11.00– 15.00 δεν ενέχει κινδύνους για την εγκυμοσύνη μετά το πρώτο τρίμηνο.

Ωστόσο το δέρμα κατά τη διάρκεια της κύησης είναι αρκετά  ευαίσθητο, ενώ η υψηλή θερμοκρασία  μπορεί κάλλιστα  να προκαλέσει  ζαλάδες και τάση λιποθυμίας.

Η χρήση αντηλιακών με μεγάλο δείκτη προστασίας, η τακτική ενυδάτωση της εγκύου με λήψη επαρκούς ποσότητας υγρών κατά την έκθεση στον ήλιο είναι επιβεβλημένη.Σημειωτέον η ελαφριά ένδυση με βαμβακερά συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών.

ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΗ;

Η χρήση αντηλιακών δεν φαίνεται  μέχρι στιγμής  να έχει δημιουργήσει επιπλοκές στην κύηση και θεωρείται  αρκετά ασφαλής.

Σε κάθε περίπτωση και σε αυτή την περίπτωση η τήρηση του μέτρου είναι σημαντική για την ασφάλεια της εγκυμοσύνης.

Χρησιμοποιείται φυτικά αντηλιακά  κρεμών και αποφύγετε τη χρήση λαδιών με χαμηλό δείκτη προστασίας, τα οποία επιταχύνουν το μαύρισμα.