ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ – MD, MSC, MMSC

Η Άσκηση στην εγκυμοσύνη ως πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης είναι μία πάθηση που οδηγεί σε αδυναμία μεταβολισμού του σακχάρου από τον οργανισμό.

Σε αντίθεση με τον κλασσικό σακχαρώδη διαβήτη, ο διαβήτης της κύησης δεν αποτελεί χρόνια πάθηση καθώς στην πλειοψηφία των γυναικών υποστρέφει από τις πρώτες εβδομάδες της λοχείας.

Τι συμβαίνει στις γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτης της κύησης;

Στους υγιείς ανθρώπους, τα σάκχαρα που προσλαμβάνονται με την τροφή διασπώνται σε γλυκόζη, η οποία εισέρχεται με τη βοήθεια της ινσουλίνης μέσα στα κύτταρα τα οποία ακολούθως τη χρησιμοποιούν για την παραγωγή ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρατηρείται φυσιολογικά μια ήπια αντίσταση στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα τα επίπεδα της γλυκόζης να είναι αυξημένα.

Το γεγονός αυτό βοηθάει το έμβρυο να αναπτυχθεί, καθώς μέρος της πλεονάζουσας γλυκόζης στο αίμα περνάει από τον πλακούντα στην κυκλοφορία του εμβρύου. Σε ορισμένες εγκύους, ωστόσο, η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι πιο έκδηλη με αποτέλεσμα το επίπεδα του σακχάρου να αυξάνονται οδηγώντας στην εμφάνιση διαβήτη.

Πως βοηθάει η άσκηση στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη της κύησης;

Νεότερες μελέτες έχουν αναδείξει την σημαντικότητα της καθημερινής άσκησης στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη της εγκυμοσύνης. Φαίνεται λοιπόν ότι η αερόβιος γυμναστική μειώνει σημαντικά την αντίσταση των ιστών στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να βελτιώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Πόσο θα πρέπει να αθλείται η έγκυος γυναίκα;

Μέχρι και σήμερα παραμένει ασαφές το πόσο θα πρέπει να αθλείται η έγκυος, ώστε να προλάβει την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές είναι αποδεκτή η καθημερινή αερόβιος γυμναστική (περπάτημα, τζόκινγκ, yoga) σε επίπεδα που δε της δημιουργούν δυσφορία.

Υπάρχουν περιπτώσεις που η άσκηση απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη;

Εφόσον η εγκυμοσύνη δεν περιπλέκεται από κάποια πάθηση όχι μόνο δε θα πρέπει να απαγορεύεται, αλλά αντιθέτως οι έγκυες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να υιοθετούν ένα υγιή τρόπο ζωής.

Σε περιπτώσεις όμως πρόωρης ρήξης των υμένων (σπάσιμο νερών), ανεπάρκεια του τραχήλου, πρόωρων συστολών της μήτρας, εμφάνισης αίματος από τον κόλπο καθώς και  άλλων παθολογικών καταστάσεων οι γυναίκες θα πρέπει να απευθύνονται στο μαιευτήρα τους πριν συνεχίσουν την καθημερινή τους άσκηση.