ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ – MD, MSC, MMSC

Πέντε τρόποι για να απολαμβάνετε τον ύπνο κατά την εγκυμοσύνη

Το νεότερο μέλος της οικογένειας θα σας κρατήσει ξύπνια πολύ πριν κάνει τη μεγάλη είσοδο του. Για πολλές έγκυες γυναίκες ένας καλός βραδινός ύπνος μπορεί να είναι κάτι ανέφικτο! Αυτό γιατί οι ορμόνες σας κάνουν να ζεσταίνεστε και η ουροδόχος κύστη σας ζητάει να πάτε τουαλέτα…..πάλι!

Μερικοί λένε ότι πρόκειται για μια προετοιμασία για τις πολλές άγρυπνες νύχτες που θα περάσετε με το μωρό. Σύμφωνα με μια μελέτη , όλες οι μέλλουσες μητέρες αναφέρουν συχνές αφυπνίσεις, ενώ 3 στις 4 γυναίκες δεν κοιμούνται καλά.

Κάντε τον ύπνο μια κορυφαία προτεραιότητα

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται επτά με εννιά ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Ακούστε το σώμα σας! Αν νιώθετε κουρασμένη πηγαίνετε στο κρεβάτι νωρίτερα ή πάρτε έναν απογευματινό υπνάκο. Αναδιατάξτε το πρόγραμμα σας έτσι ώστε να θέσετε τον ύπνο στη κορυφή του , ακόμα και αν χρειαστεί να θέσετε κάποιες ευθύνες στο σύντροφο σας.|

Σωστή Διατροφή στο σωστό χρόνο

Τη μια στιγμή μπορεί να έχετε ναυτία ενώ την άλλη να έχετε το αίσθημα της καούρας. Το φαγητό είναι το φάρμακο είπε περίφημα ο Ιπποκράτης, και είχε δίκιο. Για να μειώσετε τη καούρα , αποφύγετε τα τρόφιμα που είναι πικάντικα, όξινα ή τηγανητά. Προσπαθήστε επίσης, να τελειώνετε το δείπνο σας τέσσερις ώρες πριν πάτε για ύπνο, έτσι ώστε το πεπτικό σας σύστημα να έχει αρκετό χρόνο για να κάνει τη δουλειά του.

Αποφεύγετε να τρώτε επιδόρπιο κοντά στην ώρα του ύπνου διότι έτσι το μωρό θα αρχίσει να κινείται έντονα ενώ εσείς θα προσπαθείτε να ξεκουραστείτε.

Εάν χρειάζεστε κάποιο νυχτερινό σνακ, μια καλή επιλογή θα ήταν δημητριακά με γάλα ή τυρί με κράκερ.

Μείνετε ενεργές

Οι γυναικολόγοι αναφέρουν ότι οι γυναίκες που ασκούνται κατά την εγκυμοσύνη είναι ευκολότερο να κοιμηθούν το βράδυ , επειδή έχουν αυξημένη δραστηριότητα κατά την ημέρα. Καλό θα ήταν να ασκήστε 30 λεπτά την ημέρα χωρίς όμως να κάνετε υπερβολές!

Προσοχή στο τι θα πιείτε πριν τον ύπνο

Όπως και τα τρόφιμα έτσι και το τι πίνετε παίζουν σημαντικό ρόλο στον ύπνο. Πείτε όχι στην καφεΐνη 6 ώρες πριν τον ύπνο αλλά πιείτε ένα ποτήρι γάλα (ζεστό ή κρύο). Το ασβέστιο βοηθά τον εγκέφαλο στη παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου και της αφύπνισης. Μπορείτε επίσης, να πιείτε ένα χαμομήλι ή ένα τσάι από βότανα για μια ήπια κατευναστική επίδραση.

Η θέση του ύπνου

Αν είστε στο πρώτο ή ακόμα και στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ίσως να μη χρειαστεί να σκεφτείτε τη θέση του ύπνου σας ακόμα. Το μωρό σας είναι πολύ καλά προστατευμένο.

Η ιδανική θέση, ιδιαίτερα στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης είναι να βρίσκεστε στην αριστερή πλευρά σας, που επιτρέπει τη βέλτιστη ροή του αίματος. Ίσως χρειαστεί επίσης, να βάλετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας για να υποστηρίζει τη κοιλιά σας.