ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ – MD, MSC, MMSC

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

Ημέρα πρόληψης, ενημέρωσης αλλά και υπενθύμισης ????

1 στις 6 γυναίκες έχει περάσει κάποια μορφή καρκίνου στη ζωή της. Το μήνα Οκτώβριο, σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες ενώνονται για να υποστηρίξουν αυτές που παλεύουν, να θαυμάσουν όσες τον νίκησαν, να τιμήσουν εκείνες που δυστυχώς έχασαν την μάχη αλλά κυρίως να επανεπιβεβαίωσουν τη ζωτική σημασία της πρόληψης.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην χώρα μας. 1 στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Αυτό σημαίνει ότι 6.000 γυναίκες κάθε χρόνο θα νοσήσουν.

1 στις 6 γυναίκες έχει περάσει κάποια μορφή καρκίνου στη ζωή της. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά ίασης του καρκίνου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Το ποσοστό επιβίωσης, όμως, αγγίζει πλέον το 70% ενώ πριν από 40 χρόνια ήταν κάτω από το μισό. Υπάρχουν, όμως, και οι αφανείς ήρωες που δίνουν καθημερινά ένα μεγάλο αγώνα για όλους.

Οι επιστήμονες που καταφέρνουν συνεχώς ”μικρά χτυπήματα” στην επάρατη νόσο, μέχρι να δώσουν το τελειωτικό. Μέχρι τότε όμως, η πρόληψη και η έγκαιρη πρόγνωση είναι το μόνο μας όπλο. Το 2020 ήταν η χρονιά που μας υπενθύμισε με τον πιο ηχηρό τρόπο πόσο σημαντικό είναι να δρούμε όλοι μαζί.

Ας ενθαρρύνουμε κάθε γυναίκα γύρω μας, την μητέρα μας, την αδελφή μας, τη σύζυγό μας, την κόρη μας, την φίλη μας να εξεταστεί σήμερα, γιατί η πρόληψη σώζει ζωές!