ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ – MD, MSC, MMSC

Πρησμένα πόδια εγκυμοσύνη: 5 τρόποι να κρατήσετε μακριά τους κιρσούς και ευρυαγγείες

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να περιορίσετε τη διόγκωση, τον πόνο και άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με την κατάσταση των φλεβών σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Υπολογίζεται ότι περίπου 20 έως 25% των ενήλικων γυναικών σε ανεπτυγμένες χώρες έχουν ήδη εμφανείς κιρσούς, οπότε η εγκυμοσύνη έρχεται και επιδεινώνει το πρόβλημα. 

Έτσι, εκτός από πόνους, ναυτία και κόπωση, πολλές εγκυμονούσες εμφανίζουν επίσης κιρσούς και ευρυαγγείες.

Αυτό οφείλεται αφενός μεν στην αύξηση του όγκου του αίματος που κυκλοφορεί, αφετέρου στην πίεση των κεντρικών φλεβών στην κοιλιά από τη μήτρα που μεγαλώνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μεγαλύτερης πίεσης στα αιμοφόρα αγγεία, ειδικά στους γλουτούς, τη λεκάνη και τα πόδια, και άρα να πιέζονται ακόμη περισσότερο οι ήδη διεσταλμένες φλέβες. Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες, σπάνια μπορεί να απειλήσουν την υγεία της γυναίκας που εγκυμονεί, ωστόσο προκαλούν αισθητό πόνο και δυσφορία. Ευτυχώς, όμως, τέτοια φλεβικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν σχετικά εύκολα.

Βρείτε παρακάτω κάποιες συμβουλές και οδηγίες ώστε να θέσετε τα προβλήματα αυτά υπό έλεγχο:

1. Τακτικό περπάτημα

Κάνοντας αρκετές σύντομες βόλτες κατά τη διάρκεια της ημέρας, βελτιώνετε την κυκλοφορία στο αίμα σας και μειώνετε το πρήξιμο στις φλέβες σας. Πέρα από το περπάτημα, υπάρχουν και ασκήσεις χαμηλότερου αντίκτυπου, όπως κολύμπι, και στατικό ποδήλατο που θα μπορούσατε να επιλέξετε – ανάλογα με το τρίμηνο στο οποίο βρίσκεστε και πάντα σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο που σας παρακολουθεί.

2. Αποφεύγετε την ακινησία

Οι εγκυμονούσες χρειάζεστε αρκετή ξεκούραση. Η παρατεταμένη ακινησία, όμως, μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος και να ερεθίσει τις φλέβες σας. Αν θέλετε να χαλαρώσετε, διατηρείστε την κυκλοφορία του αίματος ικανοποιητική, ανυψώνοντας ελαφρά τα πόδια σας. Το τέντωμα των ανυψωμένων ποδιών, επίσης μπορεί να συμβάλλει σε αυτό.

3. Συμπιέστε την πίεση

Μπορείτε να μειώσετε τη φλεβική φόρτιση των ποδιών σας, φορώντας ελαστικές κάλτσες συμπίεσης. Οι κάλτσες αυτές ασκούν πίεση στο κάτω μέρους του ποδιού, ενισχύοντας τη ροή του αίματος από τους αστραγάλους προς τα πάνω, στην περιοχή της πυέλου. Φορέστε τις κάλτσες συμπίεσης από το πρωί και κρατήστε τις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η επιπρόσθετη αυτή πίεση θα ανακουφίσει τα επιβαρυμένα πόδια σας.

4. Άνετη ένδυση

Αποφύγετε τα στενά ρούχα, καθώς τα ελαστικά εσώρουχα, οι στενές ζώνες και τα στενά παπούτσια μπορούν να επιδεινώσουν τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες. Φορέστε πιο χαλαρά ρούχα και αξεσουάρ για να διασφαλίσετε άνεση και καλή κυκλοφορία αίματος.

5. Σωστή διατροφή και επαρκής κατανάλωση υγρών

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει αιμορροΐδες (πρησμένες φλέβες στον πρωκτό), οπότε χρειάζεται να παραμένετε ενυδατωμένες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για να προλάβετε δυσκολία στην κίνηση του εντέρου. Καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε ίνες και χαμηλές σε αλάτι διατηρείτε καλή εντερική λειτουργία, μειώνετε το πρήξιμο στις φλέβες και προλαμβάνετε αύξηση περιττού βάρους.

Αρκετές φορές, οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί που εμφανίσθηκαν στην εγκυμοσύνη βελτιώνονται αισθητά μέσα σε τρεις μήνες μετά τον τοκετό, οπότε αρχίζουν να επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα οι ορμόνες στο αίμα. Αν το πρήξιμο και οι φλέβες δεν υποχωρήσουν, υπάρχουν πλέον σύγχρονες θεραπείες, όπως π.χ με Laser, που μπορούν να αντιμετωπίσουν εύκολα γρήγορα και αποτελεσματικά το πρόβλημα των κιρσών μετά την εγκυμοσύνη. Να έχετε το νου σας για τυχόν ευαισθησία, φλεβική αιμορραγία, εξανθήματα, πληγές ή αλλαγές στο χρώμα του δέρματος.

Αν έχετε άλλες ανησυχίες ή απορίες για τις φλέβες σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να εκτιμήσει την κατάστασή τους και να μειώσει τον κίνδυνο βραχυπρόθεσμου πόνου ή μακροπρόθεσμης βλάβης.