ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ – MD, MSC, MMSC

Φυτικές ίνες: Πώς υποστηρίζουν την μέλλουσα μαμά;

Οι φυτικές ίνες μπορούν να κάνουν την εγκυμοσύνη πιο ευχάριστη, μειώνοντας μάλιστα τον κίνδυνο και για σοβαρές επιπλοκές.

Η διατροφή είναι εξαιρετικά σημαντική όταν είστε έγκυος. Η μέλλουσα μαμά δεν πρέπει μόνο να μεριμνά για το τι καταναλώνει, αλλά να σκέφτεται τι είναι καλό και για το παιδί που μεγαλώνει στην κοιλίτσα της. Αυτό σημαίνει ότι θα ήταν καλό να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετά φρούτα, λαχανικά, νερό αλλά και φυτικές ίνες καθημερινά.

Γιατί είναι σημαντικές οι φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για κάθε άτομο, ανεξάρτητα από την ηλικία και το φύλο, αλλά μερικές φορές ξεχνάμε την συμβολή τους στην υγεία μας. Μπορούν να κάνουν μέρη της εγκυμοσύνης πιο ευχάριστα ενώ μπορεί να αποτρέψουν και σοβαρές επιπλοκές.

Διατηρεί τα πάντα σε κίνηση

Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς διατηρούν τα πάντα σε κίνηση, που σημαίνει ότι αποτρέπει την δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι μια δυσάρεστη παρενέργεια της εγκυμοσύνης.

Οι ορμόνες μπορούν να επιβραδύνουν το πεπτικό σύστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθιστώντας πιο δύσκολο να ανακουφιστείτε. Αν και αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως «ελαφρά» ταλαιπωρία, η δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσει σε αιμορροΐδες, ιδιαίτερα επώδυνες και άβολες.

Αυξάνοντας τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας, μπορείτε να διατηρήσετε τη ροή των τροφίμων μέσω του εντέρου σας και τα περισσότερα από τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα είναι «πυκνά σε θρεπτικά συστατικά». Αυτό σημαίνει ότι θα σας γεμίσουν χωρίς να προσθέσετε πάρα πολλές θερμίδες.

Μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Οι φυτικές ίνες, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, μπορεί επίσης να είναι ευεργετικές στην πρόληψη της προεκλαμψίας. Η προεκλαμψία μπορεί να είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί ακόμη και να αποβεί μοιραία για τη μητέρα και το μωρό.

Σύμφωνα με την μελέτη, τα μειωμένα επίπεδα οξικού άλατος στο έντερο σχετίζονται με την προεκλαμψία. Το οξικό άλας παράγεται κυρίως από ζύμωση ινών στο έντερο, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αύξηση των ινών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της.

Που θα τις βρείτε

Υπάρχουν πολλά μέρη όπου οι μαμάδες μπορούν να βρουν φυτικές ίνες φυσικά σε τρόφιμα. Μερικά σνακ που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:

  • Το πλιγούρι βρώμης είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και θα ήταν ένα εξαιρετικό πρωινό για μια μέλλουσα μητέρα. Μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς και μούρα για να το αρωματίσετε και να προσθέσετε ακόμη περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
  • Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα είναι υπέροχα σνακ για μια έγκυο γυναίκα κατά τη διάρκεια της ημέρας και είναι και οι δύο εξαιρετικές πηγές ινών. Η μαμά μπορεί ακόμη και να τα προσθέσει σε λίγο γιαούρτι.
  • Μία από τις καλύτερες απολαύσεις για τη μαμά, για την οποία δεν θα αισθάνεται και μεγάλη ένοχη, είναι η μαύρη σοκολάτα. Η μαύρη σοκολάτα είναι πηγή ινών και είναι μια γλυκιά απόλαυση για να τελειώσετε τη μέρα σας.