ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ – MD, MSC, MMSC

Ύπνος. Συμβουλές πώς να κοιμάται το νεογέννητο βρέφος και τα μωρά

Τα νεογέννητα κοιμούνται υπερβολικά


Η διάρκεια ύπνου τους κυμαίνεται από 18-23 ώρες την ημέρα, για τις πρώτες βδομάδες και 15 ώρες περίπου μέχρι τον 3ο μήνα. Παρ’ όλα αυτά ο χρόνος που κοιμούνται την ημέρα είναι 1-4 ώρες. Αυτό σημαίνει πως τη νύκτα ο ύπνος του μωρού σου θα είναι συνεχόμενος και δεν θα σε ξυπνά!
Προσοχή: Τις πρώτες 10 μέρες ζωής θα ξυπνάς το μωρό αν δεν ξυπνά από μόνο του και θα το ταΐζεις κάθε 3 ώρες.
Θέλουμε τα νεογέννητα να κοιμούνται αρκετά, γιατί ο ύπνος τους περιέχει μόνο στάδια REM, με αποτέλεσμα να ξυπνούν με τον παραμικρό ήχο. Σε αυτό το στάδιο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες υποσυνείδητα.
Στην ηλικία των 6-8 εβδομάδων, τα βρέφη κοιμούνται περισσότερες ώρες τη νύκτα και λιγότερες την ημέρα. Σε αυτή την ηλικία εκτός από το στάδιο REM έχουμε και το στάδιο του βαθύτερου ύπνου.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές σε σχέση με το ύπνο του νεογέννητου μωρού και βρέφους σας.
ΜΑΘΕ ΣΤΟ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΥΚΤΑ
Μερικά μωρά είναι κουκουβάγιες !
Ξαγρυπνούν τη νύκτα, ενώ κοιμούνται την ημέρα. ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ!
Ξεκίνα, από την ηλικία των 15 ημερών, τη διδασκαλία της μέρας και της νύκτας.


Την μέρα 
1. Παίξε μαζί με το μωρό όσο πιο πολύ μπορείς.
2. Κάνε κοινωνικές επισκέψεις μαζί με το μωρό.
3. Τραγούδησε του καθώς το ταΐζεις.
4. Άνοιγε περιστασιακά τα παράθυρα για να εξοικειωθεί το μωρό με τους ήχους της ημέρας.
5. Ξύπνα το μωρό καθώς το ταΐζεις αν αποκοιμάται.

Τη νύκτα 
1. Κάνε ησυχία όταν το ταΐζεις.
2. Χαμήλωσε τα φώτα και μην του μιλάς πολύ.

Ύπνος μωρού: Νεογέννητο 0-3 μηνών

Τα νεογέννητα κοιμούνται πολλές ώρες την ημέρα και συνήθως παρουσιάζουν τις ενοχλήσεις από τους κολικούς, που τα κρατούν ξύπνια προς το απόγευμα. Τη νύχτα, βέβαια, ξυπνούν για να φάνε γιατί η ποσότητα του γεύματος δεν είναι αρκετή για τα κρατήσει πολλές ώρες. Έτσι, τους πρώτους 3 μήνες της ζωής τους τα περισσότερα μωρά ξυπνούν 1-2 φορές στη διάρκεια της νύχτας, γιατί θέλουν γάλα. Για τα μωρά που θηλάζουν αυτό το διάστημα είναι συνήθως μεγαλύτερο, καθώς το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο από το γάλα σκόνη. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι κάθε φορά που ξυπνάει πρέπει να το ταΐζουμε Ένα μωρό μπορεί να ξυπνήσει και επειδή διψάει, πονάει, λερώθηκε ή ακόμη επειδή πιάστηκε στην ίδια θέση ή το ενοχλεί κάτι, όπως μια απλή φαγούρα, που όμως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του. 

Τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να κοιμούνται 6-8 ώρες τη νύχτα χωρίς διακοπή όταν φτάσουν τους 3 μήνες ή το βάρος των 6 κιλών. Αυτό βέβαια δεν είναι κανόνας: η παλινδρόμηση, η οδοντοφυΐα ή κάποιο μεταβατικό στάδιο στην ανάπτυξη όπως όταν καθίσει ή σταθεί όρθιο μπορεί να προκαλέσουν νέο γύρο νυχτερινής βάρδιας. 

Ύπνος μωρού: 3-6 μηνών

Για τους πρώτους 3 μήνες οι περισσότερες μαμάδες προτιμούν να έχουν τα μωρά δίπλα τους για να μη χρειάζεται να τρέχουν με τον παραμικρό θόρυβο για να ελέγξουν αν είναι εντάξιε. Όσες θηλάζουν βρίσκουν εξαιρετικά εύκολα τα μεταμεσονύχτια ταΐσματα παίρνοντας το μωρό στο κρεβάτι τους και συνεχίζοντας τον ύπνο τους ενώ αυτό θηλάζει. Αυτή η πρακτική βρίσκει απόλυτα σύμφωνες τις μαίες. Τον τρίτο μήνα πάντως είναι μία καλή περίοδος για να μεταφερθεί το μωρό στο δικό του δωματιο. Η ησυχία θα βελτιώσει τον ύπνο του και ίσως το βοηθήσει να κοιμάται περισσότερες ώρες μέσα στη νύχτα. Από τον τρίτο μήνα καλό είναι να ξεκινήσεις τη ρουτίνα ύπνου. 

Ύπνος μωρού: 6-12 μηνών

Σε αυτή τη φάση της ανάπτυξης τα περισσότερα μωρά έχουν σταθερό πρόγραμμα ύπνου το βράδυ (9-12 ώρες) ενώ κοιμούνται και μέσα στη μέρα. Στη φάση αυτή το μωρό αρχίζει να μπουσουλάει και να μετακινείται ανεξάρτητα και κουράζεται περισσότερο. Αυτό βέβαια ισχύει και σε “καιρό ειρήνης”. Από τώρα και στο εξής θα υπάρχουν βράδια που ο ύπνος του μωρού διακόπτεται για διάφορους λόγους.