ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ – MD, MSC, MMSC

Παρένθετη μητρότητα

Το Ελληνικό Κέντρο παρένθετης μητρότητας είναι εδώ για εσάς …… 

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε αν χρειάζεστε μια παρένθετη μητέρα για να αποκτήσετε μωρό.

Η παρένθετη μητρότητα (δανεική μήτρα) βρίσκει εφαρμογή  όταν ουσιαστικά  η γυναίκα δεν διαθέτει λειτουργική μήτρα ή δεν είναι δυνατόν να κυοφορήσει για ιατρικούς λόγους.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επιλέξετε μια παρένθετη μητέρα και έτσι να έχετε πολλές  πιθανότητες  να αποκτήσετε τη δική σας οικογένεια:

  • Είχατε επανειλημμένα αποτυχημένους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης ή θεραπείες υπογονιμότητας.
  • Έχετε υποφέρει επαναλαμβανόμενες αποβολές.
  • Δεν μπορείτε σωματικά να κυοφορήσετε .

Η  συμφωνία παρένθετης μητρότητας ή το συμφωνητικό παρένθετης μητρότητας θεωρείται η διεκπεραίωση της  εγκυμοσύνης για μελλοντικούς γονείς.

Υπάρχουν δύο είδη παρένθετης μητρότητας, κύηση με υποκατάσταση  και παραδοσιακή υποκατάσταση.

Απευθείας (ή παραδοσιακή) παρένθετη μητρότητα

Θεωρείται η απλούστερη και λιγότερο δαπανηρή  μορφή παρένθετης μητρότητας και είναι γνωστή και ως τεχνητή γονιμοποίηση. Ουσιαστικά τα ωάρια της παρένθετης μητέρας γονιμοποιούνται με το σπέρμα του άνδρα. 

Κάποιοι άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν μια κλινική για την γονιμοποίηση, αλλά μπορεί να γίνει και στο σπίτι και έτσι να θεωρηθεί ως πιο φυσιολογικός και λιγότερο ‘ιατρικός’ τρόπος για να μείνει έγκυος η παρένθετη μητέρα. Μπορεί, ωστόσο, να είναι πολύ πιο δύσκολο συναισθηματικά τόσο για την παρένθετη όσο και για τους μελλοντικούς γονείς.

Η απευθείας παρένθετη μητρότητα απαγορεύεται στην Ελλάδα

Τι είναι η παρένθετη κύηση?

Το πιο διαδεδομένο είδος παρένθετης μητρότητας είναι η παρένθετη κύηση.

Στην παρένθετη μητρότητα, μια γυναίκα κυοφορεί και γεννά παιδί για λογαριασμό μιας άλλης γυναίκας, το οποίο προέρχεται από εξωσωματική γονιμοποίηση και μεταφορά ξένων προς την παρένθετη μητέρα γονιμοποιημένων ωαρίων. Τα σπερματοζωάρια προέρχονται από τον άνδρα του ζευγαριού ενώ τα ωάρια από τη βιολογική μητέρα ή από δότρια η οποία δεν έχει καμία σχέση με την παρένθετη. 

Η παρένθετη μητρότητα προτιμάται από ζευγάρια που θέλουν ένα γενετικά δικό τους παιδί αλλά έχουν προβλήματα να το αποκτήσουν εξαιτίας κάποιου γυναικείου παράγοντα υπογονιμότητας ( ο ανδρικός παράγοντας υπογονιμότητας μπορεί  να αποφευχθεί με την εξωσωματική γονιμοποίηση και την μικρογονιμοποίηση).

Υπάρχουν πολλοί  γυναικείοι παράγοντες που εξηγούν γιατί ένα ζευγάρι ίσως αντιμετωπίζει δυσκολίες να αποκτήσει το δικό του παιδί: μερικές γυναίκες ίσως δεν παράγουν τα φυσιολογικά ποσά οιστρογόνων ή μπορεί να μην έχουν φυσιολογικούς κυκλους περιόδου- και τα δύο μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα. 

Επιπλέον, 1 στις 10 γυναίκες ίσως υποφέρει από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS), μία κατάσταση που μειώνει την ικανότητα ωορρηξίας ή να γίνει σύλληψη.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της παρένθετης μητρότητας:

Εάν δεν μπορείτε να συλλάβετε, η παρένθετη μητρότητα  δίνει την ευκαιρία σε εσάς  και τον σύντροφό σας να αποκτήσετε ένα  παιδί που τουλάχιστον θα σχετίζεται κατά το ήμισυ γενετικά με εσάς.

Αυτός ο γενετικός σύνδεσμος μπορεί να είναι μέσω ενός εμβρύου που δημιουργήθηκε από δικό σας ωάριο και το σπέρμα του συντρόφου σας ή δανεικό ωάριο ή από δότη σπέρματος.

Μπορείτε να κάνετε αίτηση για γονική εντολή για το μωρό αν είστε   ετεροφυλόφιλοι, δεδομένου ότι είστε σε σχέση ή  παντρεμένοι, έχετε κάνει πολιτικό γάμο ή συζείτε.

Υπηρεσίες παρένθετης μητρότητας στο Iolife Iaso και γιατί να επιλέξετε εμάς.:

Το Iolife Iaso Αθήνας βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες κλινικές εξωσωματικής και απαρτίζεται από εξειδικευμένους επιστήμονες γονιμότητας οι οποίοι έχουν αφοσιωθεί για να σας παράσχουν τις καλύτερες θεραπείες.

Κατέχει την μεγαλύτερη βάση δεδομένων δοτριών ωαρίων στην Ευρώπη.

Ο θεσμός της παρένθετης μητρότητας κερδίζει συνεχώς έδαφος ως μέθοδος αντιμετώπισης των προβλημάτων υπογονιμότητας. Το κέντρο μας  με γνώμονα την ανθρώπινη προσέγγιση και την ψυχολογική υποστήριξη του ζευγαριού, πάντα προσπαθεί τα μέγιστα για την αίσια έκβαση της διαδικασίας αυτής για όλους τους ασθενείς του! 

Νομοθεσία στην Ελλάδα:

Η νομοθεσία στην Ελλάδα καθορίζει όλες τις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και όλων των θεραπειών γονιμότητας, συμπεριλαμβάνοντας την εξωσωματική γονιμοποίηση, την σπερματέγχυση με σπέρμα από τον σύζυγο ή άλλον δότη, ανάκτηση σπέρματος με τις μεθόδους PESA, TESA, MESA, δωρεά ωαρίων, ενδομητριακή έγχυση σπερματοζωαρίου (ICSI),υποβοηθούμενη εκκόλαψη ωαρίων (AH),μεταφορά βλαστοκύστης και κατεψυγμένων ωαρίων.

Ο νόμος επιτρέπει τη δωρεάν, ανώνυμη δωρεά ωαρίων και σπερματοζωαρίων, επιτρέποντας σε ζευγάρια , ή για ελεύθερες γυναίκες να υποβληθούν σε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Επίσης:

Ρυθμίζεται αυστηρά τα κατεψυγμένα έμβρυα, αν υπάρχουν αρκετά, πρέπει να χρησιμοποιούνται σε έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης πριν από έναν φυσιολογικό κύκλο.

Η παρένθετη μητρότητα με εξωσωματική γονιμοποίηση επιτρέπονται από την ελληνική νομοθεσία.

Επιτρέπεται η δωρεά σπέρματος δωρεά ωαρίων και η δωρεά εμβρύων.

Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες απαγορεύεται η παρένθετη μητρότητα, ενώ στην Ελλάδα είναι νόμιμη από το 2002 (Νόμος 3089/2002).

Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας και για το αν είναι το κατάλληλο πρόγραμμα για εσάς ή αν απλά ενδιαφέρεστε για οποιοδήποτε θέμα γονιμότητας μπορείτε να επικοινωνήσετε με εμάς στο: contact@garavelas.com