ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ – MD, MSC, MMSC

Ανεξήγητη Υπογονιμότητα

Ανεξήγητη αποτυχία εξωσωματικής γονιμοποίησης και επαναλαμβανόμενες αποβολές (RPL).

Πολλές φορές όλες οι εξετάσεις ελέγχου της γονιμότητας είναι καλές και όμως και πάλι υπάρχουν δυσκολίες επίτευξης εγκυμοσύνης. Συνήθως με την εξέλιξη της έρευνας πολλά από αυτά που θεωρούσαμε ανεξήγητα τελικά εξηγούνται και νέες απόψεις επικρατούν. Επομένως το γεγονός ότι μια γυναίκα προσπαθεί για αρκετό διάστημα χωρίς αποτέλεσμα χρίζει περαιτέρω βοήθειας. 

Διαχείριση δυσλειτουργίας ανοσολογικής εμφύτευσης (IID).

Φάρμακα κατά την θεραπεία της IID

Θεραπεία με Intralipid (IL):

Η θεραπεία Intralipid(IL) είναι ένα διάλυμμα σταγόνων με μικρολιπίδια διαλυόμενα στο νερό. Όταν χορηγείται ενδοφλέβια παρέχει σημαντικά λιπαρά οξέα,λινελαϊκό οξύ (LA),ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ,αλφα-λινελαϊκό οξύ (ALA), ένα ωμέγα-3 λπαρό οξύ. Το IL φτιάχνεται από 20% λάδι φασολιού σόγιας//λιπαρά οξέα (που αποτελούνται από λινελαϊκό οξύ,ελαϊκό οξύ,παλμιτικό οξύ,λινολενικό οξύ και στεατικό οξύ),1,2% φωσφολιπίδια κρόκου αυγού(1,2%), γλυκερίνη (2,25%) και νερό (76,5%).

Θεραπεία με Heparinoid:

Υπάρχουν ενδείξεις που δείχνουν ότι η υποδόρια χορήγηση ηπαρίνης ή χαμηλής μοριακά ηπαρίνης (Glexane, Lovenox) μια φορά την ημέρα, (ξεκινώντας με την έναρξη της διέγερσης των ωοθηκών) μπορεί να βελτιώσει το ποσοστό γεννήσεων της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε γυναίκες θετικές σε συγκεκριμένα αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα (APA) και συγκεκριμένα είδη θρομβοφιλίας (,πχ. Ομοζυγωτική  MTHFR μετάλλαξη.

Τι γίνεται με την ασπιρίνη;

Η θεραπεία με την ασπιρίνη έχει λίγα οφέλη ?(αν όχι καθόλου) σε σχέση με την IID και στην πραγματικότητα μπορεί ακόμα και να μειώσει την πιθανότητα επιτυχίας γιατί αδυνατίζει το αίμα και αυξάνει την πιθανότητα αιμορραγίας, δυσκολεύοντας έτσι την διαδικασία ανάκτησης του ωαρίου ή μπορεί να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία στην μήτρα τη στιγμή της εμβρυομεταφοράς. Επομένως δεν συστήνεται κατά την διάρκεια των κύκλων εξωσωματικής.

TH-1 Cytokine Blockers (EnbrelHumira)

Η χρήσητωνTH-1 cytokine blockers όπως το Enbrel και το Humira δεν συνίσταται. Πιστεύεται ότι είναι σχετικά αναποτελεσματικά στην θεραπεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Θεραπεία ανοσοποίησης λευκοκυττάρων (LIT)

Υπάρχουν ενδείξεις που δείχνουν ότι η LIT εμπλουτίζει την ικανότητα της μήτρας της γυναίκας να αναγνωρίσει την DQ άλφα ένωση του εμβρύου ως το ‘ίδιο’ ή ΄φιλικό’ και επομένως να μετατρέψει την απόρριψη. Ωστόσο, το ίδιο όφελος μπορεί να επιτευχθεί μέσω της χρήσης των IL plus κορτικοστεροϊδών.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email