ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ – MD, MSC, MMSC

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια συχνή πάθηση και συμβαίνει όταν κύτταρα του ενδομητρίου βρίσκονται σε σημεία εκτός της ενδομήτριας κοιλότητας. Τέτοια σημεία μπορεί να είναι οι ωοθήκες , το τοίχωμα της μήτρας, οι σάλπιγγες ή οπουδήποτε στην  κοιλιά.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στην κοιλιά, επώδυνες περιόδους και ενίοτε ακανόνιστες. Μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή. Ο πόνος μπορεί να είναι συνεχόμενος ή να εκδηλώνεται (ή και να χειροτερεύει) πριν ή κατά την περίοδο. Βέβαια, δεν εκδηλώνεται με πόνο πάντα. Υπάρχουν και πολλές σιωπηρές περιπτώσεις χωρίς συμπτώματα.

Δυστυχώς, η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα με πολλούς τρόπους που εξαρτώνται από τη βαρύτητά της. Μπορεί να επηρεάσει την ωοθυλακιορρηξία ή και την ποιότητα των ωαρίων, να προκαλέσει απόφραξη των σαλπίγγων, να εμποδίσει την εμφύτευση του εμβρύου . Η ενδομητρίωση από μόνη της δεν προκαλεί αύξηση αποβολών.

Η ενδομητρίωση τείνει να χειροτερεύει με το χρόνο. Για το λόγο αυτό οι γυναίκες που επιθυμούν εγκυμοσύνη πρέπει να επιταχύνουν τη διαδικασία απόκτησης και να συμβουλεύονται τον ειδικό ιατρό αναπαραγωγής έγκαιρα προκειμένου να φτάσουν σε διάγνωση και να λάβουν, αν χρειάζεται, την κατάλληλη θεραπεία.