ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ – MD, MSC, MMSC

Λαπαροσκόπηση

Τι είναι η λαπαροσκόπηση;

Η λαπαροσκόπηση είναι μία σύγχρονη μέθοδος χειρουργικής διάγνωσης και θεραπείας που εκτελείται με τη βοήθεια λαπαροσκοπικών εργαλείων μέσω μικρών τομών και  εφαρμόζεται  με γενική αναισθησία για να αξιολογηθούν τα όργανα της πυέλου (μήτρα, ωοθήκες και σάλπιγγες).

Είναι ελάχιστα παρεμβατική και παρουσιάζει το πλεονέκτημα του καλύτερου αισθητικού αποτελέσματος και της καλύτερης και ταχύτερης αποκατάστασης μετεγχειρητικά, ενώ επίσης, χαρακτηρίζεται από λιγότερο πόνο μετεγχειρητικά, μικρότερο χρόνο νοσηλείας και ταχύτερη ανάρρωση.

Πλεονεκτήματα

Πολλά γυναικολογικά χειρουργεία σήμερα εκτελούνται λαπαροσκοπικά (keyhole). Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής σε σύγκριση με την κλασική χειρουργική είναι ότι με την μέθοδο της λαπαροσκοπικής χειρουργικής αποφεύγονται οι κλασικές μεγάλες χειρουργικές τομές. Σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς έχουν λιγότερο πόνο και γρηγορότερη ανάρρωση ( μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες σε 24 με 48 ώρες).

 Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής είναι το αισθητικό αποτέλεσμα ( πράγμα πολύ σημαντικό για νέες γυναίκες) το οποίο είναι  ασυγκρίτως καλύτερο μια και αποφεύγονται οι μεγάλες δύσμορφες ουλές.

Η λαπαροσκόπηση μπορεί να αποτελέσει το πιο καθοριστικό βήμα κατά τη διερεύνηση της υπογονιμότητας. Μόνο μέσω της λαπαροσκόπησης είναι δυνατόν να τεκμηριωθεί με ακρίβεια η κατάσταση των πυελικών οργάνων, η παρουσία εστιών ενδομητρίωσης, καθώς και η παρουσία συμφύσεων που πιθανότατα διαταράσσουν την ανατομία των πυελικών οργάνων.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της λαπαροσκόπησης είναι δυνατόν να εκτιμηθεί με ακρίβεια η βατότητα και η λειτουργία των σαλπίγγων. Χάρη στη λαπαροσκόπηση είναι δυνατόν να επιτευχθεί ακριβής διάγνωση και άμεση χειρουργική αντιμετώπιση καταστάσεων, όπως η ενδομητρίωση, οι ανωμαλίες της μήτρας , των σαλπιγγών και των ωοθηκών.

Αν βρεθούν ελαττώματα μπορούν να διορθωθούν με την εγχειρητική λαπαροσκόπηση που περιλαμβάνει την τοποθέτηση εργαλείων μέσω των πλευρών και γύρω από στενές διόδους( 5mm) που εισάγονται στην κορυφή της γραμμής του μπικίνι στην κάτω κοιλία.

 Εξαιτίας του κόστους και της επεμβατικής φύσης της λαπαροσκόπησης δεν θα έπρεπε να είναι η πρώτη εξέταση στην διαγνωστική αξιολόγηση ενός ζευγαριού. Γενικά, η ανάλυση σπέρματος, το υστεροσαλπιγγογράφημα, εκτίμηση της ωοθήκης αποθήκης και τεκμηρίωσης της ωορρηξίας θα έπρεπε να εκτιμηθούν πριν την σκέψη για λαπαροσκόπηση. Για παράδειγμα, αν η γυναίκα έχει ξεκάθαρο πρόβλημα ωορρηξίας ή ο σύντροφός της έχει σοβαρό πρόβλημα στο σπέρμα τότε είναι απίθανο η λαπαροσκόπηση να προσφέρει περαιτέρω χρήσιμες πληροφορίες.

Οι διαδικασίες μας στην λαπαροσκόπηση

  • Διαγνωστική λαπαροσκόπηση και υστεροσκόπηση για την έρευνα της υπογονιμότητας ή του πυελικού πόνου
  • Λαπαροσκοπική θεραπεία για την αφαίρεση ενδομητρίου ή της εμδομητρίωσης.
  • Λαπαροσκοπική υστερεκτομή με την ελάχιστη ζημιά στην μήτρα.
  • Θεραπεία διάτρησης των ωοθηκών για πολυκυστικές ωοθήκες.
  • Λαπαροσκοπική υστερεκτομή-αποκατάσταση των κατεστραμμένων σαλπιγγών-θεραπεία για την εξωμήτριο κύηση
  • Λαπαροσκοπική υστερεκτομή, Αφαίρεση ινομυωμάτων, ωοθηκών.
  • Ενδοσκοπικές επεμβάσεις στη μήτρα-διαχωρισμός διαφράγματος μήτρας, σύμμειξη βελτιστοποίησης γονιμότητας.
  • Αφαίρεση πολύποδα ενδοσκοπικά στη μήτρα χρησιμοποιώντας πολύ λεπτά εργαλεία.