Η εγκυμοσύνη δεν ακυρώνει την θηλυκή πλευρά της γυναίκας. Οι αλλαγές άλλωστε που παρατηρούνται στο σώμα μας σε αυτούς τους εννέα μήνες είναι πολλές οπότε η καθεμιά από εμάς, αν μη τι άλλο, θέλει να νοιώθει και να δείχνει όμορφη.
Μία από τις πρώτες ερωτήσεις που θέτουμε στο γυναικολόγο μας είναι αν μπορούμε να βάψουμε τα μαλλιά μας!
Δυστυχώς, μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, δεν έχουν δώσει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- έγκυρα στοιχεία για την ασφάλεια ή μη του εμβρύου. Είναι βέβαια γνωστό ότι η ποσότητα των χημικών που απορροφούνται από τον οργανισμό είναι πολύ μικρή, για να είναι όμως η εκάστοτε μανούλα εντελώς σίγουρη συνιστάται η βαφή να γίνεται μετά τη συμπλήρωση 12 εβδομάδων κύησης, οπότε ο κίνδυνος για το έμβρυο είναι πολύ χαμηλότερος.
Υπάρχουν όμως κάποιες μελέτες, οι οποίες κατέδειξαν πως τα χημικά, που περιέχονται στις βαφές μαλλιών, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, αν η δόση είναι μεγάλη. Εντούτοις, οι δόσεις, που μελετήθηκαν, ήταν εξαιρετικά υψηλές, σε σχέση με την ποσότητα αυτών των χημικών, που περιέχονται στις βαφές.
Σύμφωνα με την δρ Lesley Regan, συγγραφέα του βιβλίου “Η εγκυμοσύνη από εβδομάδα σε εβδομάδα”, μια καλή λύση είναι οι ανταύγειες έναντι της βαφής. «Οι περισσότερες, μόνιμες ή μη, βαφές περιέχουν χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια και δεν έχουν δείξει να είναι τα τοξικά στις δόσεις που χρησιμοποιούνται για τη βαφή των μαλλιών. Αν όμως σας φοβίζει να κάνετε βαφή μαλλιών στην εγκυμοσύνη, καλύτερα τους πρώτους μήνες να κάνετε ανταύγειες, που χρωματίζουν τις τρίχες χωρίς να έρχονται σε επαφή με το δέρμα του κεφαλιού», λέει η ίδια.
Υπάρχουν βέβαια δύο ακόμα εναλλακτικές:
1.Φυτικές βαφές, χωρίς χημικά.
2.Επαναφορά του φυσικού χρώματος στα μαλλιά ώστε να μην χρειαστεί μέσα στους εννέα μήνες να τα ξαναβάψουμε.
Αν βάφετε τα μαλλιά σας μόνη σας, καλό είναι να φοράτε γάντια, να αφήνετε τη βαφή όσο λιγότερο χρόνο γίνεται, να εξασφαλίζετε τον επαρκή αερισμό του χώρου, όπου βρίσκεστε και να ξεπλένετε τα μαλλιά σας, αφού η βαφή σταθεροποιηθεί.
Επίσης προτιμάτε τις ανταύγειες. Με την τεχνική αυτή η βαφή απορροφάται από την τρίχα και δεν έρχεται σε επαφή με το τριχωτό της κεφαλής, στο οποίο εντοπίζεται πλήθος αγγείων. Μέσω των αγγείων αυτών υπάρχει ενδεχόμενο συστατικά της βαφής να εισέλθουν στην κυκλοφορία και να φτάσουν στο έμβρυο.
Η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί λοιπόν απόλυτη αντένδειξη για τη βαφή των μαλλιών, αλλά καλό είναι να λαμβάνονται κάποια μέτρα ασφαλείας.