ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ – MD, MSC, MMSC

Υπογονιμότητα: Πώς θα γίνει η διερεύνηση και πώς θα κατευθύνει ο γιατρός το ζευγάρι

Περίπου ένα στα δύο ζευγάρια στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας. Ο ειδικός Dr. Αθανάσιος Γκαραβέλας εξηγεί τα απαραίτητα βήματα για τα νέα ζευγάρια. 

Στην Ελλάδα γεννιούνται όλο και λιγότερα παιδιά. Ένα ποσοστό μεταξύ 10 και 20 % των ζευγαριών προς τεκνοποίηση συναντούν δυσκολίες. Αλλά τι ακριβώς είναι το πρόβλημα και ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να ασχοληθεί κανείς με αυτό; Καταρχάς, δεν πρέπει να μπερδεύεται η υπογονιμότητα με τη στειρότητα: οι δύο όροι δεν είναι συνώνυμοι, αν και συνήθως χρησιμοποιούνται με τον ίδιο τρόπο.

Υπογονιμότητα vs Στειρότητα

Μιλάμε για υπογονιμότητα όταν σε ένα ζευγάρι δεν μπορεί να επιτευχθεί και να ολοκληρωθεί μια εγκυμοσύνη. Η στρειρότητα, από την άλλη πλευρά, είναι η ανικανότητα για επίτευξη της κύησης. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί κανείς να μιλήσει για ένα πραγματικό πρόβλημα στειρότητας μόνο μετά από ένα έτος συχνών προσπαθειών χωρίς να υπάρχει σύλληψη. Ωστόσο αυτός ο ένας χρόνος αναμονής που συστήνεται να περιμένει το ζευγάρι πριν επικοινωνήσει το με ειδικό μπορεί να μειωθεί εάν η γυναίκα είναι πάνω από 35 ετών ή εάν υπάρχουν γνωστά γυναικολογικά ή ανδρολογικά προβλήματα.

Έχει η υπογονιμότητα «γένος»;

Η υπογονιμότητα είναι ένα πρόβλημα του ζεύγους. Μάλιστα, είναι σχεδόν πανομοιότυπο το ποσοστό όπου για την αδυναμία σύλληψης ευθύνεται παράγοντας που αφορά τον άντρα ή τη γυναίκα. Στατιστικά, περίπου στο 10 % των ζευγαριών, ακόμα και μετά από ενδελεχή έρευνα, δεν υπάρχει ακριβής διάγνωση για την αδυναμία τους να συλλάβουν: η περίπτωση αυτή ονομάζεται ως «ανεξήγητη υπογονιμότητα».

Διατροφή και εγκυμοσύνη: Οι 5 τροφές sos για τη διατροφή σου

Ο έμμηνος κύκλος σου έχει μεγαλώσει πολύ; Τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία σου;

Πώς γίνεται η διερεύνηση της υπογονιμότητας

Στην 1η επίσκεψη στο ιατρείο υπογονιμότητας, γίνεται λήψη του ιστορικού από το ζευγάρι.
Γίνεται μία αρχική εκτίμηση του προβλήματος και ένα ενδοκολπικό υπερηχογράφημα για να διερευνηθεί η ανατομία της πυέλου. Ο γιατρός θα συστήσει στη γυναίκα μια σειρά από εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις. Στον άντρα θα συστηθεί να γίνει σπερμοδιάγραμμα προκειμένου να αναδειχθούν πιθανά προβλήματα που σχετίζονται με την ανδρική υπογονιμότητα. Στην 2η επίσκεψη, ο ειδικός θα «διαβάσει» τα αποτελέσματα των εξετάσεων του ζευγαριού ώστε να διευκρινιστεί η αιτιολογία του προβλήματος. Εάν χρειαστεί, ο γιατρός θα συστήσει πιο εξειδικευμένες εξετάσεις που θα δώσουν πιο συγκεκριμένες απαντήσεις.

Οι συμβουλές του γιατρού εάν σας απασχολεί η υπογονιμότητα

  • Αυτό που θέλουμε να καταλάβουν τα ζευγάρια που μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία διερεύνησης και θεραπείας, είναι ότι τα προβλήματα γονιμότητας είναι συχνά και δεν αποτελούν ντροπή ή στίγμα.
  • Μόνο ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει κατάλληλα και να επιλέξει τη σωστή θεραπεία.
  • Όσο νωρίτερα αναζητήσετε τη λύση τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχετε να επιτύχετε τον επιθυμητό στόχο, που δεν είναι άλλος από την απόκτηση ενός παιδιού.
  • Επίσης σημαντική είναι η ψυχολογική στήριξη των ζευγαριών η οποία συντελείται από το ιατρό, το νοσηλευτικό προσωπικό και ειδικούς ψυχολόγους, καθ’ όλη τη διάρκεια των εξετάσεων και των θεραπειών.

Από τον Δρ Αθανάσιο Γκαραβέλα, MD, MSc, MMSc Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ρώμης Master Παθολογία της κυήσεως Master Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Εξειδικευθείς στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση (www.garavelas.com)