ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ – MD, MSC, MMSC

Εγκυμοσύνη και Εμβολιασμός ενάντια στη γρίπη

Κάθε χρόνο αυτή την εποχή , και ειδικά φέτος μέσω της  πανδημίας  Covid 19, ανεπιφύλακτα συστήνω σε όλες τις εγκυμονούσες και λεχώνες να εμβολιαστούν ενάντια στη γρίπη. 

 Η γρίπη στην διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και επιπλοκές. Οι μεταβολές στην λειτουργία του ανοσοποιητικού, της καρδίας και των πνευμόνων στην διάρκεια της εγκυμοσύνης σας κάνουν περισσότερο ευάλωτες. Οι έγκυες γυναίκες με γρίπη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά και να χρειαστούν νοσηλεία και πολλές φορές να έχουν δύσκολη ανάρρωση.

Ο ιος της γρίπης δεν μεταδίδεται στο έμβρυο αλλά η βεβαρημένη υγεία της εγυμονούσας ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει εμβρυικές επιπλοκές όπως πρόωρο τοκετό ή υπολειπόμενη ανάπτυξη στο έμβρυο.

 Το εμβόλιο είναι πλέον η  καλύτερη προστασία έναντι του ιού της γρίπης. Μπορεί να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού ώστε να παράγει αντισώματα έναντι του ιού της γρίπης. 

Τα αντισώματα προστατεύουν την εγκυμονούσα από το να νοσήσει σε πιθανή μελλοντική έκθεση στον ιό της γρίπης. Το εμβόλιο ενάντια στον ιο της γρίπης παρέχει 60-70% προστασία και συνήθως χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό για να παραχθούν τα αντισώματα.

 Τα αντισώματα μπορούν επίσης να περάσουν, μέσα από την κυκλοφορία του αίματος και του πλακούντα, στο έμβρυο. Τα αντισώματα αυτά θα βοηθήσουν στην προστασία του έως και 6 μήνες μετά την γέννησή του, όταν το αμυντικό του σύστημα είναι ακόμη ανώριμο και ανέτοιμο. Επιπλέον, μωρά μικρότερα των 6 μηνών είναι πάρα πολύ μικρά για να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. 

Σε περίπτωση που  δεν έχετε εμβολιαστεί  κατά τη  διάρκεια της εγκυμοσύνης τότε συστήνεται να το κάνετε στην περίοδο της λοχείας ακόμη και εάν θηλάζετε. Μην ξεχνάτε πως η  γρίπη μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Εσείς, ή και αυτοί που έρχονται σε επαφή με το μωρό σας μπορεί να του μεταδώσουν τον ιό.

Εάν θηλάζετε, κάνετε το εμβόλιο ώστε τα αντισώματα να περάσουν στο μωρό σας με το μητρικό γάλα και να το προστατεύσουν. Προστατεύετε με αυτό τον τρόπο τον εαυτό σας να μην νοσήσει και μεταδώσει την γρίπη στο μωρό σας.

Η πανδημία απο τον Covid -19 καθιστά απαραίτητο τον εμβολιασμό κατά του ιού της γρίπης για τις εγκύους. Κάποια συμπτώματα της γρίπης είναι κοινά με αυτά του Covid -19 όπως πονοκέφαλος, ρίγη, πυρετός, πονόλαιμος , βήχας, δυσκολία αναπνοής, κόπωση. Το εμβόλιο δεν παρέχει προστασία έναντι όλων των στελεχών του ιού της γρίπης. Τα στελέχη που περιέχει το εμβόλιο είναι αυτά που οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι πιο πιθανό να κυριαρχήσουν στην χειμερινή περίοδο. 

Ιδανικά το αντιγριπικό εμβόλιο θα πρέπει να γίνεται  τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύεται να γίνει και αργότερα ή νωρίτερα.