ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ – MD, MSC, MMSC

Κρυοσυντήρηση ωαρίων

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων δεν είναι ανάγκη είναι επιλογή.

Για κάθε γυναίκα, η μητρότητα είναι συνειδητή επιλογή και αναφαίρετο δικαίωμα. Ωστόσο η γονιμότητα έχει χρονικά όρια. Η κρυοσυντήρηση έρχεται για να δώσει τη λύση.

Τι ακριβώς είναι η κρυοσυντήρηση ωαρίων;

Πρόκειται για μία καινοτόμο υπηρεσία που εξασφαλίζει στις γυναίκες τη δυνατότητα να «παγώσουν» το χρόνο, αποτρέποντας την περαιτέρω ηλικιακή επιβάρυνση των ωαρίων τους και να επιλέξουν αυτές πότε θα γίνουν μητέρες. Ο αριθμός και η ποιότητα των ωαρίων ελαττώνεται μετά τα 35 έτη, οπότε μειώνεται η πιθανότητα εγκυμοσύνης. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων προσφέρει πλέον μια διέξοδο στο πρόβλημα αυτό.

Είναι μια δύσκολη ή επίπονη διαδικασία;

Καθόλου. Τα βήματα της διαδικασίας είναι αρκετά απλά. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 10-14 ημέρες. Κατά το διάστημα αυτό λαμβάνεται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την ωρίμανση πολλών ωαρίων. Εναλλακτικά, μπορεί να προγραμματιστεί η λήψη ωαρίου χωρίς φάρμακα, στο πλαίσιο του φυσικού κύκλου, ή λήψη ωαρίων με ήπια φαρμακευτική διέγερση. Η ωρίμανση παρακολουθείται με υπερηχογράφημα και εξετάσεις αίματος, ενώ η διαδικασία της ωοληψίας διαρκεί λίγα λεπτά. Μετά από ολιγόωρη παρακολούθηση, η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινή της δραστηριότητα.

Τι γίνεται όταν η γυναίκα θελήσει να κάνει παιδί;

Τα ωάρια κρυοσυντηρούνται στο εργαστήριο με τη μέθοδο της υαλοποίησης, όπου και μπορούν να παραμείνουν για πολλά χρόνια χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητά τους. Όταν η γυναίκα επιθυμεί να κάνει παιδιά, τα ωάρια αποψύχονται και προετοιμάζονται για να γονιμοποιηθούν στο εργαστήριο μαζί με το σπέρμα του άνδρα.

Πόσο αποτελεσματική είναι η μέθοδος;

Όλες οι μελέτες που έχουν γίνει μετά την καθιέρωση της υαλοποίησης ωαρίων, αλλά και η εμπειρία της Institute of Life-ΙΑΣΩ από την εφαρμογή της μεθόδου καταδεικνύουν ότι η ποιότητα των κρυοσυντηρημένων ωαρίων, η πιθανότητα γονιμοποίησης τους και τα ποσοστά κύησης είναι εφάμιλλα με αυτά των φρέσκων ωαρίων.

Επιπρόσθετα το εμβρυολογικό εργαστήριο της Institute of Life – ΙΑΣΩ έχει πλέον ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια του, το “CHLOE OQ” . Η τεχνολογία “CHLOE OQ” είναι το πρώτο και μοναδικό επιστημονικό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα και το πρώτο που παρέχει εξατομικευμένη ανάλυση για κάθε γυναίκα που κρυοσυντηρεί τα ωάριά της!

Συγκεκριμένα, η κορυφαία αυτή τεχνολογία στην κρυοσυντήρηση ωαρίων παρέχει για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη ανάλυση για ωάρια που συλλέχθηκαν, που περιλαμβάνει:

1. Αξιολόγηση και βαθμολόγηση των ποιοτικών και μορφολογικών χαρακτηριστικών του κάθε ωαρίου ξεχωριστά

2. Ποσοστιαίες πιθανότητες για δημιουργία βλαστοκύστης (έμβρυα 5ης – 6ης ημέρας) ανά

ωάριο και στο σύνολό τους

3. Ποσοστιαίες πιθανότητες απόκτησης παιδιού

Η Institute of Life – IASO είναι η πρώτη Μονάδα Αναπαραγωγής στην Ελλάδα που έχει πιστοποιηθεί ως Best Practice IVF Center για τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας μετά από κρυοσυντήρηση ωαρίων, από την κορυφαία στο χώρο εταιρεία KIΤΑZATO, καθώς και η μοναδική Μονάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με διπλό σύστημα παρακολούθησης της Τράπεζας Κρυοσυντήρησής της για την απόλυτη ασφάλεια του γενετικού υλικού.

Είναι ασφαλής η μέθοδος;

Η Αμερικάνικη Εταιρεία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ASRM θεωρεί τη μέθοδο της υαλοποίησης ωαρίων κατάλληλη για τη καθημερινή εφαρμογή, ενώ οι μελέτες των παιδιών που έχουν γεννηθεί με την μέθοδο αυτή, δείχνουν ότι η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής.

Μέχρι ποια ηλικία μπορούν οι γυναίκες να καταψύξουν τα ωάρια τους;

Αν και δεν έχουν καθοριστεί διεθνώς όρια, επειδή τόσο ο αριθμός όσο και η ποιότητα των ωαρίων μειώνεται μετά τα 35 έτη, οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι αποτελεσματικότερη όσο πιο έγκαιρα γίνεται.

Για πόσο χρονικό διάστημα μπορώ να κρυοσυντηρήσω τα ωάριά μου;

Βάσει ελληνικής νομοθεσίας επιτρέπεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων για 5 έτη με δυνατότητα παράτασης για πέντε (5) έτη κάθε φορά υπό την προϋπόθεση ότι η γυναίκα δεν έχει συμπληρώσει το πεντηκοστό τέταρτο έτος και μηδέν ημέρες της ηλικίας της (από το 50ο έως το 54ο απαιτείται άδεια από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής).

Θεωρείται αποδεκτή τεχνική από την κοινωνία;

Απόλυτα. Όπως δείχνει και η χρηματοδότηση της κρυοσυντήρησης από εταιρείες όπως η Apple και η Facebook για τις υπαλλήλους τους, η μετάθεση της απόκτησης παιδιών στο μέλλον αποτελεί μια κοινωνική πραγματικότητα. Η επιστήμη ανταποκρίνεται στις προκλήσεις, καλύπτοντας τις ανάγκες των νέων γυναικών, και τους δίνει σήμερα την ελευθερία να επιλέξουν την κατάλληλη στιγμή ανάλογα με τη δική τους προσωπική και κοινωνική κατάσταση. Συγχρόνως, είναι ένα βήμα προόδου για τη γυναίκα και την κοινωνία. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων δεν είναι ανάγκη, είναι επιλογή.

Δρ. Αθανάσιος Β. Γκαραβέλας

MD,MSc.MMSc,Phd

Master Παθολογία Κυήσεως

Master Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Επιστημονικός Συνεργάτης IOLIFE-ΙΑΣΩ