ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ – MD, MSC, MMSC

Ασβέστιο στην εγκυμοσύνη: Γιατί είναι απαραίτητο στη διατροφή μιας εγκύου

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το έμβρυο, μεταξύ άλλων, έχει ανάγκη από ασβέστιο για να χτίσει γερά οστά και δόντια. Εκτός αυτών, όμως, το ασβέστιο βοηθά στην καρδιά, τα νεύρα, τους μυς, ενώ κάνει καλό και στη μέλλουσα μαμά, μειώνοντας τον κίνδυνο της υπέρτασης και της προεκλαμψίας, μια κατάσταση που εμφανίζεται σε 1 στις 10 εγκύους σε ελαφριά μορφή και αποτελεί επιπλοκή με κυριότερο σημάδι την υψηλή πίεση.  Αν δεν λάβετε επαρκείς ποσότητες ασβεστίου στην εγκυμοσύνη, τότε μπορούν να παρουσιαστούν αρκετά προβλήματα που θα διαταράξουν αυτή την όμορφη περίοδο της ζωής σας και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας. 

Πόσο ασβέστιο χρειάζεστε

Οι ανάγκες για ασβέστιο στην εγκυμοσύνη, αλλά και κατά το θηλασμό αυξάνονται και πρέπει να προσέξετε να έχετε επάρκεια αυτού του σημαντικού μεταλλικού στοιχείου. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο να θυμάστε ότι οι έγκυες και οι θηλάζουσες χρειάζονται 1200mg την ημέρα, ποσότητα που χρειάζονται και στην εφηβεία οι νεαρές κοπέλες. Μετά τα 18, οι γυναίκες χρειάζονται 800-1000mg ασβεστίου καθημερινά, ενώ μετά τα 50 οι ανάγκες αυξάνονται σε πάνω από 1200mg την ημέρα. 

Πώς θα λάβετε το απαραίτητο ασβέστιο στην εγκυμοσύνη

Το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν κορυφαίες πηγές ασβεστίου, όπως και τα τρόφιμα που είναι ενισχυμένα με ασβέστιο, το ψάρι σε κονσέρβα, αλλά και οι σαρδέλες, τα αμύγδαλα, το εμφιαλωμένο νερό κ.ο.κ. 

Βάλτε στόχο τη λήψη 3 φλιτζανιών γαλακτοκομικών προϊόντων ή άλλων τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και να θυμάστε ότι ακόμη κι όταν γεννηθεί το μωρό και περάσει και η περίοδος του θηλασμού, πρέπει να συνεχίσετε να προσέχετε την πρόσληψή του για να προλάβετε την οστεοπόρωση αργότερα στη ζωή. 

Δείτε πόσο ασβέστιο λαμβάνετε από τις παρακάτω ενδεικτικές πηγές: 

1 φλιτζάνι γιαούρτι χαμηλών λιπαρών: 415mg
45 γραμμάρια μοτσαρέλα: 330mg
100 γραμμάρια σαρδέλες με τα κόκαλα: 351mg
1 φλιτζάνι γάλα: 275mg
100 γραμμάρια αμύγδαλα: 264mg
½ φλιτζάνι τόφου: 250mg
1 φλιτζάνι τυρί κότατζ: 140mg
1 φλιτζάνι λαχανίδα (kale) ψιλοκομμένη: 100mg
100 γραμμάρια σπανάκι: 78mg
1 φέτα ψωμί: 73mg

Τι μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη ασβεστίου στην εγκυμοσύνη

  • Αυξημένο κίνδυνο προεκλαμψίας, μιας κατάστασης κατά την οποία η έγκυος παρουσιάζει αυξημένη αρτηριακή πίεση και πρωτεΐνη στα ούρα, που οδηγεί σε πρόωρο τοκετό
  • Οι κράμπες και οι πόνοι στην πλάτη είναι συχνά σημάδια έλλειψης ασβεστίου στην εγκυμοσύνη
  • Μεγαλύτερο κίνδυνο αυξημένης αρτηριακής πίεσης στο νεογέννητο
  • Κίνδυνο αυξημένου σωματικού λίπους στο μωρό
  • Αυξημένα τριγλυκερίδια και αντίσταση στην ινσουλίνη στο μωρό
  • Χαμηλότερη οστική πυκνότητα στο έμβρυο και το μωρό

Πώς μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες ασβεστίου εκτός διατροφής

Είναι πολύ πιθανό ο γιατρός σας να σας συστήσει συμπληρώματα διατροφής ασβεστίου στην εγκυμοσύνη, αν δεν λαμβάνετε τις απαραίτητες ποσότητες από τη διατροφή ή αν παρουσιάζετε αλλεργία ή δυσανεξία στα γαλακτοκομικά. Έχετε υπόψη σας, όμως, ότι ο οργανισμός μπορεί να απορροφήσει μέχρι 500mg ασβεστίου τη φορά, οπότε ίσως χρειαστεί να το παίρνετε σε μικρότερες δόσεις μέσα στην ημέρα. Σημαντικό είναι ακόμη να γνωρίζετε ότι το ασβέστιο απορροφάται από τον οργανισμό με τη βοήθεια της βιταμίνης D,  την οποία συνθέτει ο οργανισμός με την έκθεσή μας στον ήλιο ή από τροφές όπως το αβγό, τα γαλακτοκομικά, οι σαρδέλες, οι μαρίδες, οι γαρίδες, το σκουμπρί κ.ο.κ. Αν και ο πλακούντας παράγει έξτρα βιταμίνη D, υπάρχει περίπτωση να χρειαστείτε τη βιταμίνη αυτή για καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου στην εγκυμοσύνη.  Προσέξτε μην το παρακάνετε με το ασβέστιο, γιατί μπορεί να σας προκαλέσει δυσκοιλιότητα και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά, όπως επίσης να εμποδίσει την απορρόφηση σιδήρου και ψευδαργύρου από τις τροφές. Ακολουθείτε πάντα τις συμβουλές του γιατρού σας και φροντίστε να λαμβάνετε τα συμπληρώματα που θα σας δώσει σωστά, για να ζήσετε αυτή την όμορφη περίοδο της ζωής σας, όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα και υγιεινά.