Αν νομίζεις ότι έχεις κάνει οτιδήποτε μπορείς ώστε να ενισχύσεις τη γονιμότητά σου, ίσως υπάρχει μία παράμετρος που δεν έχεις σκεφτεί ακόμα. Ξέρεις ότι η λέξη ηλιοθεραπεία δεν είναι τυχαία; Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ήλιου ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Πως όμως επιδρά θετικά στη γονιμότητα σου;
Η βιταμίνη του ήλιου
H βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη, διαλύεται στα λιπίδια που υπάρχουν στο σώμα, και αποθηκεύεται εκεί για περαιτέρω χρήση. Βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και φωσφόρου, απαραίτητα για την διατήρηση γερών οστών. Γι’ αυτό η έλλειψή της συνδέεται με την οστεοπόρωση. Η βιταμίνη D παράγεται στο δέρμα μας, μέσα από την άμεση έκθεση στο φως του ήλιου. Έρευνες υποστηρίζουν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες παρουσιάζουν αύξηση στη γονιμότητα τους, από την έκθεση σε βιταμίνη D.
Πόσο βοηθάει;
Ακόμα δεν είναι απόλυτα σαφές το πόσο πολύ επιδρά η βιταμίνη D τόσο στην ανδρική, όσο και στη γυναικεία γονιμότητα. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι η διατήρηση των επιπέδων της βιταμίνης D σε φυσιολογικά επίπεδα, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της ωορρηξίας και στην ισορροπία των αναπαραγωγικών ορμονών. Επιπλέον, τα φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης D έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, αλλά και την ποιότητα του σπέρματος, σε σύγκριση με άνδρες που έχουν χαμηλά επίπεδα της «βιταμίνης του ήλιου».
Ο τόπος διαβίωσης
Σε αρκετές μελέτες, έχει αποκαλυφθεί έντονη συνδεσιμότητα ανάμεσα στην τοποθεσία που ζει ένας άνθρωπος- και κατ ‘επέκταση στην έκθεση του στον ήλιο- και στα επίπεδα γονιμότητας του. Για τις γυναίκες και τους άνδρες που ζουν στη Βόρεια Ευρώπη, τα επίπεδα της βιταμίνης Dπαρατηρούνται φανερά αυξημένα κατά τη διάρκεια των ζεστών και ηλιόλουστων καλοκαιρινών μηνών. Οι άνδρες παρουσίαζαν καλύτερη ποιότητα σπέρματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ τους χειμερινούς μήνες, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων εμφανίζεται μειωμένος. Αντίστοιχα, οι γυναίκες, φάνηκε να παράγουν λιγότερα ωάρια κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αφού είχαν μικρότερη έκθεση στον ήλιο και μειωμένα ποσά βιταμίνης D. Αυτό είχε σαν συνέπεια η σύλληψη να είναι δυσκολότερη τους χειμερινούς ανήλιαγους μήνες.
Τι μπορείς να κάνεις για να αυξήσεις την πρόσληψη βιταμίνης D;
Κατ ‘ευθείαν από τον ήλιο
Φυσικά, η καλύτερη πηγή της βιταμίνης D είναι κατ ‘ευθείαν από τον ήλιο. Οι ειδικοί προτείνουν έκθεση στον ήλιο, ιδανικά, για 10-15 λεπτά, τις ώρες που η ηλιοφάνεια δεν είναι έντονη (μέχρι τις 11:00 και μετά τις 17:00).
Φαρμακευτικά συμπληρώματα
Αν η πρόσληψη βιταμίνης D μέσω του ήλιου δεν είναι εφικτή, φρόντισε να μην αφήσεις τον οργανισμό σου εκτεθειμένο στην έλλειψη της. Υπάρχουν πάρα πολλά συμπληρώματα βιταμίνης Dκαι ο γιατρός σου θα σε συμβουλέψει πιο είναι το καταλληλότερο για σένα και ποια είναι η δοσολογία που χρειάζεσαι.
Διατροφή
Μια άλλη επιλογή, ώστε να εξασφαλίσεις την απαραίτητη πρόσληψη βιταμίνης D, είναι να εμπλουτίσεις το διαιτολόγιο σου με τρόφιμα τα οποία θα σε προμηθεύσουν με αυτή. Για παράδειγμα, το γάλα είναι μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης D, αλλά δεν είναι η μόνη! Μπορείς να προσλάβεις τη βιταμίνη D από το χυμό πορτοκαλιού, το σολομό (και άλλα ψάρια), τα μανιτάρια, το κρέας και τα αυγά.
Ηλιοθεραπεία και καρκίνος του δέρματος
Η υπεριώδες (UV) B ακτινοβολία με ένα μήκος κύματος 290-315nm, διαπερνά το γυμνό δέρμα και μετατρέπει την 7-διϋδροχοληστερόλη σε προβιταμίνη D3, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε βιταμίνη D3. Ωστόσο, υπάρχουν περιοριστικοί παράγοντες όσον αφορά την έκθεση στην ακτινοβολία UV, όπως είναι οι εποχές, ο τόπος διαμονής και διαβίωσης, η ώρα της ημέρας και η ηλικία. Η ακτινοβολία που μετατρέπει την βιταμίνη D στο δέρμα είναι του ίδιου μήκους κύματος με εκείνη που προκαλεί ηλιακά εγκαύματα, και η χρήση αντιηλιακών, έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή της.
Τους χειμερινούς μήνες τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Όσο για το καλοκαίρι, θα πρέπει απλά να φροντίζεις να εκτίθεσαι στον ήλιο μόνο τις ώρες που η ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι έντονη (πρώτες πρωινές ή απογευματινές ώρες) και για μικρό χρονικό διάστημα (όχι περισσότερο από 15 λεπτά) κάθε ημέρα.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσεις τις οδηγίες του δερματολόγου σου για μία ασφαλή έκθεση στον ήλιο, ώστε να απολαύσεις τα οφέλη που σου προσφέρει, χωρίς κινδύνους.