ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ – MD, MSC, MMSC

Δωρεά ωαρίων

Η δωρεά ωαρίων αποτελεί πλέον τη μοναδική επιλογή για τεκνοποίηση και λύση του προβλήματος της υπογονιμότητας που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες, οι οποίες έχουν εξαντλήσει κάθε άλλου είδους θεραπευτική επιλογή ή δεν μπορούν να γονιμοποιήσουν με τα δικά τους ωάρια.

Στην Μονάδα μας γίνονται προγράμματα δωρεάς ωαρίων για τα ζευγάρια που το χρειάζονται επιτρέποντας τους έτσι να έχουν την χαρά της εγκυμοσύνης και την ευτυχία της απόκτησης ενός παιδιού, προσφέροντας  ένα  αποτελεσματικό πρόγραμμα δωρεάς  με ποσοστά κυήσεων μεγαλύτερα του 80%.

 Η δωρεά ωαρίων ουσιαστικά αποτελεί μια διαδικασία κατά την οποία μια γυναίκα δωρίζει έναν αριθμό ωαρίων της σε μια άλλη γυναίκα, έτσι ώστε να την βοηθήσει να μείνει έγκυος. Στη λήπτρια θα εμφυτευθούν τα γονιμοποιημένα ωάρια που προκύπτουν από το σπέρμα του συζύγου της με τα ωάρια της δότριας.

Καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία στο πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων παίζει ο σωστός έλεγχος – προετοιμασία της λήπτριας  για γενετικές ανωμαλίες και διαφόρων τύπων λοιμώξεων. 

Όλες οι δότριες, που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα δωρεάς του κέντρου μας, είναι μικρότερες των 35 ετών και σε καμία περίπτωση δεν γίνονται δεκτές ως δότριες οι γυναίκες που πάσχουν από κληρονομικά, γενετικά ή μεταδοτικά νοσήματα. 

Χορηγούμε τουλάχιστον 7-8 ωάρια ανά παραλήπτρια και μετά από κάθε εμβρυομεταφορά τα υπόλοιπα έμβρυα καταψύχονται και ανήκουν στην παραλήπτρια με σκοπό να  χρησιμοποιηθούν αργότερα σε περίπτωση αποτυχίας ή απόκτησης  άλλων παιδιών. 

Η Δωρεά ωαρίων στην Ελλάδα βασίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία (Νόμος 3305/01/2005) και η δότρια πρέπει : 

Να είναι μικρότερη από 35 χρονών

Να έχει φυσιολογκό ιατρικό ιστορικό

Να έχει φυσιολογικά αποτελέσματα εξετάσεων

Επίσης, η δότρια πρέπει να υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεων όπως:

Υπερηχογράφημα για να αποκλειστούν γυναικολογικές παθολογικές καταστάσεις (ινομυώματα,κύστες,πολύποδες,κλπ.)

Έλεγχος χρωμοσωμάτων για να αποκλειστούν χρωμοσωμικές ανωμαλίες (καρυότοπος)

Παρακολούθηση για κυστική ίνωση

Παρακολούθηση για ηπατίτιδες , HIV, σύφιλη ,ομάδα αίματος  – Rhesus 

Αν επιβεβαιωθεί ότι είναι κατάλληλη η  δότρια,τότε προχωράμε στην φάση της ελεγχόμενης φαρμακευτικά διέγερσης ωοθηκών,όπως στον φυσικό κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, για να παράγει τον απαραίτητο αριθμό ωαρίων. 

Σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται η γονιμοποιητική ικανότητα των γυναικών που αποφασίζουν να γίνουν δότριες ωαρίων. Στην πραγματικότητα δωρίζουν ωάρια που αν δεν αναρροφηθούν θα καταστραφούν από τον οργανισμό τους.

Την ημέρα που έχει προγραμματιστεί η λήψη των ωαρίων από τη δότρια, ο σύντροφος της λήπτριας δίνει δείγμα σπέρματος στο εργαστήριο και εν συνεχεία  γίνεται η γονιμοποίηση των ωαρίων με το σπέρμα του συντρόφου. 

Την επόμενη μέρα γνωρίζουμε πόσα ωάρια έχουν γονιμοποιηθεί και μετά από 3-5 μέρες γίνεται η εμβρυομεταφορά, ενώ τα πλεονάζοντα έμβρυα κρυοσυντηρούνται. Παράλληλα χορηγούνται φάρμακα για την υποστήριξη της εμφύτευσης και  δέκα περίπου ημέρες μετά την ωοληψία, γίνεται εξέταση της b-HCG (β-χοριακή) για να διαπιστωθεί εάν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη.

Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να ταιριάξουμε τα χαρακτηριστικά της δότριας με την λήπτρια βάση των κριτηρίων που συμπληρώνει η τελευταία στο ειδικό έντυπο χαρακτηριστικών. Η ομάδα μας έχοντας πάντα σαν προτεραιότητα την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ασθενών μας, ίσως χρειαστεί λίγες ημέρες παραπάνω αναμονής μέχρι να βρεθεί η άριστη δότρια. 

Η διατήρηση του ποσοστού επιτυχίας σε υψηλά επίπεδα στο πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων, είναι συνέπεια καλού συντονισμού και συγχρονισμού της δότριας με τη λήπτρια, σωστής προετοιμασίας της δότριας, υψηλών εργαστηριακών προδιαγραφών και άρτια καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού.

Καμία γυναίκα δεν πρέπει να εγκαταλείπει την προσπάθεια για απόκτηση του δικού της γενετικού παιδιού, όμως η επιλογή της δωρεάς έχει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας και σίγουρα θα σας οδηγήσει ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρό σας.

Η δωρεά ωαρίων είναι μια τεκμηριωμένη επιστημονική μέθοδος, με όλο και περισσότερους υποστηρικτές και με άριστα αποτελέσματα σε διεθνές επίπεδο.

 Τα πλεονεκτήματα της κλινικής μας:

  • Ολοκαίνουρια κλινική εξοπλισμένη με προηγμένες τεχνολογίες που απευθύνονται αποκλειστικά σε ξένους ασθενείς.
  • Γιατροί και εμβρυολόγοι με διεθνή εμπειρία και ικανότητες χρησιμοποιούν την πιο εξελιγμένη τεχνολογία.
  • 80% θετική β χοριακή με την πρώτη προσπάθεια.
  • Ιατροί και εμβρυολόγοι, άριστοι γνώστες της Ιταλικής και Αγγλικής γλώσσας, με διεθνή εμπειρία και ικανότητα χρησιμοποιούν την πιο εξελιγμένη τεχνολογία.

Ποσοστά επιτυχίας: Χάρη στις υπερσύγχρονες τεχνολογίες μας έχουμε 80% ποσοστό επιτυχίας στην δωρεά ωαρίων.