ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ – MD, MSC, MMSC

Κατάψυξη ωαρίων

Μία από τις σημαντικότερες προόδους στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αποτελεί σήμερα η κρυοσυντήρηση των ωαρίων. Αυτή η τεχνική της ταχείας κατάψυξης επιτρέπει πλέον στα ευαίσθητα ωάρια να παγώσουν αρκετά γρήγορα ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή τους.

Με την μέθοδο της κρυοσυντήρησης  των ωαρίων ανοίγονται νέες προοπτικές για την διατήρηση της γονιμότητάς των γυναικών. Πολλές γυναίκες καθυστερούν την διαδικασία της εγκυμοσύνης για κοινωνικούς λόγους, μειώνοντας κατά πολύ τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης, λόγω σταδιακής μείωσης των ¨καλής ποιότητας¨ ωαρίων. 

 Η υαλοποίηση προσφέρει στις γυναίκες αυτές την δυνατότητα να κρυοσυντηρήσουν τα ωάριά τους όταν ακόμη βρίσκονται σε νεαρή ηλικία και να τα χρησιμοποιήσουν μετέπειτα. 

Συνίσταται  στις γυναίκες να καταψύξουν τα ωάριά τους στην ηλικία των 20 ή μέχρι την ηλικία των 35. Δεν υπάρχει, ωστόσο, όριο ηλικίας- όλα εξαρτώνται από το σώμα της γυναίκας και από το αν τα ωάρια μπορούν ακόμα να ανακτηθούν από τις ωοθήκες της.

Τα ωάρια είναι τα μεγαλύτερα κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα, που τα κάνει υπερευαίσθητα στην καταστροφή από την δημιουργία παγωμένων κρυστάλλων κατά την ψύξη. Αυτό  το πλήγμα μπορεί να ελαχιστοποιηθεί από τη χρήση της μεθόδου vitrification για την ψύξη των ωαρίων.

Τι είναι η  μέθοδος vitrification ;

Η  vitrification είναι μια αστραπιαία μέθοδος που εμποδίζει τον σχηματισμό παγωμένων κρυστάλλων, που μπορούν να καταστρέψουν το ωάριο, το σπέρμα, το έμβρυο ή τον ωοθηκικό ιστό σε σχέση με άλλες συμβατικές τεχνικές κατάψυξης. 

Με τη μέθοδο vitrification αφυδατώνεται το κύτταρο πριν την κατάψυξη του ωαρίου χρησιμοποιώντας προστατευτικά για να αφαιρεθεί όσο περισσότερο νερό γίνεται εμποδίζοντας έτσι τους επιζήμιους παγωμένους κρυστάλλους να σχηματισθούν.  

ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΩΝ ΩΑΡΙΩΝ

Η μέθοδος vitrification έχει αποδειχθεί ότι έχει 99% ποσοστά επιβίωσης. Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους κατάψυξης, που έχουν περίπου 55% επιτυχία επιβίωσης του ωαρίου. 

Αυτή η πρόοδος στην διατήρηση της γονιμότητας,  επιτρέπει στις γυναίκες που αναζητούν την διατήρηση του αναπαραγωγικού ιστού, να αποθηκεύσουν τα υγιή ωάρια πριν τις ιατρικές θεραπείες,  που ίσως επηρεάσουν την γονιμότητά τους. 

Η μονάδα μας ήταν από τις πρώτες που εφάρμοσαν την τεχνική της υαλοποίησης στην Ελλάδα για αυτό μην χάνετε χρόνο και προγραμματίστε μαζί μας μια συμβουλευτική συνάντηση. 

ΠΟΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΩΑΡΙΩΝ;

Ιδανικές υποψήφιες αποτελούν:

  • Υγιείς γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν την γονιμότητά τους.
  • Γυναίκες που επιθυμούν να δωρίσουν ωάρια.
  • Γυναίκες που θα υποβληθούν σε οποιαδήποτε διαδικασία (ή εγχείρηση) που μπορεί να βλάψει μερικά ωάρια (όπως κατά την αφαίρεση κάποιας κύστης από τις ωοθήκες ή ακόμα και κάποιο ίνωμα).
  • Ασθενείς με καρκίνο που πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία με ακτινοβολία  ή χημειοθεραπεία.

Όσο μεγαλώνουν οι γυναίκες, ίσως νιώθουν την πίεση να ξεκινήσουν μια οικογένεια για να αποφύγουν το ρίσκο να μπουν στη διαδικασία να προσπαθήσουν να συλλάβουν.

Με την κατάψυξη ωαρίων, οι γυναίκες μπορούν να αφιερωθούν σε άλλους τομείς της ζωής τους χωρίς να θυσιάσουν την πιθανότητα να αποκτήσουν οικογένεια. Για να πετύχετε την μεγαλύτερη επιτυχία στην διατήρηση της γονιμότητάς σας, είναι σημαντικό να βρείτε την καλύτερη κλινική κατάψυξης ωαρίων για εσάς. Η Επιστημονική Ομάδα Γκαραβέλας-Iolife είναι ένα καταξιωμένο/αναγνωρισμένο κέντρο ιατρικής εξειδίκευσης που  μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε εύκολα την απόφαση να επιλέξετε την καλύτερη κλινική γονιμότητας. Για να βρείτε την κλινική που  έχει τον καλύτερο εξοπλισμό που θα καλύψει τις ανάγκες σας και τον καλύτερο ειδικό, τότε αναζητείστε τα ακόλουθα:

Εξατομικευμένη φροντίδα– Οι θεραπείες γονιμότητας, συμπεριλαμβανομένου της κατάψυξης ωαρίων,είναι πιο αποτελεσματικές όταν προσαρμόζονται στις ειδικές ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Με τις προκαθορισμένες προσεγγίσεις για την φροντίδα γονιμότητας συνήθως χορηγείται μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκων απ’ότι χρειάζεται κάτι που έχει ως αποτέλεμα την αύξηση στον αριθμό των παρενεργειών και το αίσθημα της δυσφορίας. 

Μία κλινική με υψηλής ποιότητας εγκαταστάσεις μπορεί να χορηγήσει τα απαραίτητα φάρμακα αλλά και να αυξήσει την ασφάλεια και παράλληλα να μειώσει το αίσθημα της δυσφορίας.

Εξελιγμένες τεχνικές– Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί ένα κέντρο γονιμότητας μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την επιτυχία της διατήρησης γονιμότητας. Παραδοσιακά, τα ωάρια καταψύχονται με μία μέθοδο αργής βύθισης που σταδιακά μειώνει την θερμοκρασία των ωαρίων. Δυστυχώς, αυτή η μέθοδος ψύξης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία παγωμένων κρυστάλλων που μπορεί να είναι επιζήμιο για τα ωάρια. Η vitrification είναι μια υπερσύγχρονη μέθοδος κατάψυξης ωαρίων που μπορεί ουσιαστικά να εξαλείψει την πιθανότητα δημιουργίας παγωμένων κρυστάλλων. Το ποσοστό επιβίωσης για την διαδικασία ψύξης και απόψυξης με τις παραδοσιακές μεθόδους ψύξης είναι 55%. Όταν όμως εφαρμόζεται η vitrification,το ποσοστό επιτυχίας ψύξης και απόψυξης ανέρχεται στο 98%.

Τα ποσοστά επιτυχίας– Τα ωάρια που καταψύχονται για μελλοντική χρήση θα μεταφερθούν εξολοκλήρου πάλι πίσω στην μήτρα της γυναίκας χρησιμοποιώντας  ένα πρωτόκολλο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Επομένως, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το συνολικό ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Είναι σημαντικό να επιλέξετε μια μονάδα με καταγεγραμμένα ποσοστά επιτυχίας και εμπειρίας στην ενασχόληση με τις γυναίκες που αναζητούν να διατηρήσουν την γονιμότητά τους.

Η Μονάδα μας βρίσκεται  στην Αθήνα και η Επιστημονική Ομάδα Γκαραβέλας παρέχει εξατομικευμένη φροντίδα γονιμότητας.

Έχοντας την κατανόηση ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζει κάθε γυναίκα είναι μοναδική , ο Δρ Γκαραβέλας μπορεί να δημιουργήσει  μια θεραπεία κατάλληλα προσαρμοσμένη στις ανάγκες της.

Η Επιστημονική Ομάδα μας, έχει τεράστια επιτυχία στον τομέα της διατήρησης της γονιμότητας καθώς και στην αποθήκευση ωαρίων και εμβρύων, γεγονός που μας  καθιερώνει ανάμεσα στις καλύτερες κλινικές κατάψυξης  ωαρίων στην Ευρώπη.